Objavljeno u Nacionalu br. 475, 2004-12-21

Autor: Maroje Mihovilović

'SEKS I GRAD' DOBIO NASLJEDNIKA

Razvratne kućanice osvojile konzervativnu Ameriku

U samo nekoliko mjeseci na američkoj je televiziji jedna nova serija postala najgledanija: 'Desperate Housewives' , hibridnu sapunicu o dokonim životima bogatih kućanica punim preljuba, spletki i zločina, gleda svake nedjelje navečer i do 27 milijuna gledatelja

Koliko je serija uspješna, pokazuje i broj nominacija za Zlatni globus, iako se na američkoj televiziji pojavila tek prije nekoliko mjeseci.Koliko je serija uspješna, pokazuje i broj nominacija za Zlatni globus, iako se na američkoj televiziji pojavila tek prije nekoliko mjeseci.Na američkoj se televiziji prije nekoliko mjeseci pojavila nova hit serija, koja ne samo da je uspjela svrgnuti popularnu “Ekipa za očevid” (“CSI”) s prvog mjesta gledanosti, nego je zbog svoje neobične tematike proglašena i pravim pop fenomenom. Riječ je o seriji “Desperate Housewives” (“Očajne kućanice”), koja se prikazuje na mreži ABC i neočekivano je postala jednim od najuspješnijih televizijskih proizvoda ove godine. ABC se dosad uvijek bezuspješno nadmetao s drugim televizijskim mrežama.

Serija 'Desperate Housewives' nakon samo nekoliko mjeseci prikazivanja ima pet nominacija za Zlatni globusKoliko je ta serija uspješna, pokazuje i broj nominacija za Zlatni globus, iako se na američkoj televiziji pojavila tek prije nekoliko mjeseci. Čak su četiri glumice iz serije nominirane za tu nagradu, a i sama je serija nominirana u kategoriji komedije ili mjuzikla. Opći je zaključak da je za taj uspjeh najzaslužnija serija “Seks i grad”, koja je ove godine završila.

“Seks i grad” na mreži HBO godinama su gledale brojne Amerikanke i vezale se uz glavne junakinje, četiri Newyorčanke u 30-ima koje su otvoreno pričale o svojim najintimnijim problemima. Nakon što se serija prestala prikazivati, na američkoj televiziji više nije bilo nijedne serije koja se bavila gotovo isključivo ženskom tematikom. Jedine preostale serije koje su progovarale o ženskim problemima bile su one namijenjene tinejdžericama i studenticama poput “Gilmore Girls”. Navečer su pred televizorom Amerikanke mogle birati samo između sve većeg broja raznovrsnih reality showova i serija o policajcima, odvjetnicima i forenzičarima. Jedine serije o međuljudskim odnosima bile su popodnevne sapunice. Tada se nedjeljom navečer počela prikazivati serija “Desperate Housewives”, koju su već mnogi usporedili s nekoć vrlo uspješnom sapunicom “Melrose Place”. Aautori serije su shvatili da su se Amerikanci ponovo zaželjeli serija poput “Dinastije” i “Dallasa”, u kojima američki bogataši svaki tjedan doživljavaju obiteljske drame, a gledatelji željno iščekuju novi nevjerojatan zaplet.

U bogatom, idiličnom prigradskom naselju žive naoko savršene mlade obitelji. No već na početku prve epizode jedna od glavnih junakinja neočekivano počini samoubojstvo. U ostatku serije ona kao pripovjedač hladnokrvno opisuje licemjerje te sredine i brojne spletke svojih bogatih prijateljica. Glavna je među njima samohrana majka Susan, koju je nedavno ostavio muž i koja je zbog toga pati od depresije i osjećaja manje vrijednosti. Glumi je Teri Hatcher, Lois Lane u seriji “Lois i Clark”. Ona svaki slobodni trenutak koristi za lov na muškarce, u čemu joj je najveća konkurencija Edie, nimfomanka koju glumi Nicolette Sheridan. Lynette, koju glumi Felicity Huffman, nekoć je bila uspješna zaposlena žena, no otkad je rodila četvero hiperaktivne djece, ona joj život čine nemogućim. Bizarna Bree opsjednuta je željom da bude savršena kućanica, a svojim perfekcionizmom i čistunstvom odbija svog muža, ali i sina, za kojeg ne zna da je sociopat. Nju glumi Marcia Cross, najpoznatija po ulozi poludjele liječnice Kimberly iz serije “Melrose Place”. Najmlađa među njima je Gabrielle, koja se bogato udala za starijeg muškarca, no sad je nesretna pa zavodi svog maloljetnog vrtlara, a nju glumi nova zvijezda Eva Longoria.

Scenarist Marc Cherry koncept je ponudio i HBO-u, misleći da će ga prihvatiti kao zamjenu za “Seks i grad”. Oni su ga odbili jer u seriji navodno nije bilo dovoljno seksa i psovki, kao u drugim HBO-ovim serijama. Iako se “Desperate Housewives” ne prikazuje na HBO-u, ubrzo je primijećena sličnost sa “Seksom i gradom” pa su seriju već prozvali “Sex and the Suburbs” (Seks i predgrađe). No već je postigla puno veći uspjeh od “Seksa i grada” ? jednu od zadnjih epizoda gledalo je čak 27 milijuna Amerikanaca, čak više od vrlo gledanog reality showa “Preživljavanje” (“Survivor”). Iako se trebala prikazivati samo do siječnja, kad bi ju zamijenila serija “Alias”, ovakav uspjeh poremetio je planove urednika ABC-ja. “Desperate Housewives” ipak će ostati u sadašnjem terminu, ali je “Alias” prebačen u srijedu navečer.

Medijima je možda najveći problem bio kamo žanrovski smjestiti “Desperate Housewives”. Iako je to očito večernja sapunica, ona ima i obilježja crne komedije, satire i trilera. Kad su prije nekoliko tjedana autori najavili da će uskoro jedan od likova biti ubijen, to je postala jedna od glavnih tema u SAD-u. Pojavila su se brojna nagađanja o tome tko bi mogao biti žrtva a tko ubojica, a ta je epizoda postigla rekordnu gledanost jer su svi htjeli vidjeti o kome se radi.

Autori serije iskušali su razne taktike da još više povećaju njenu gledanost. Svojim atraktivnim glumicama na razne načine privlače pažnju. Nicolette Sheridan prije nekoliko je tjedana izazvala pravi skandal zbog načina na koji je promovirala seriju. Američke obitelji ponedjeljkom navečer gledaju američki nogomet pa se tijekom prijenosa smiju prikazivati samo reklame prikladne i za najmlađe gledatelje. No jedan je prijenos prekinut seksi reklamom za “Desperate Housewives”, zbog čega je mreža ABC oštro kritizirana. U toj se reklami Nicolette Sheridan, ogrnuta ručnikom, zavodi igrača američkog nogometa u svlačionici. Iako je leđima okrenuta kameri, pred igračem na kraju skine ručnik i ostane gola. Time je mreža ABC pokušala reklamirati i svoje prijenose američkog nogometa i novu seriju, ali je navukla gnjev konzervativnih Amerikanaca.

Začudo, istraživanja javnog mijenja pokazuju da je serija najgledanija upravo u južnim krajevima SAD-a, pogotovo u Georgiji, konzervativnom saveznom državom, a i gledanija je u Oklahomi i Kansasu nego u Los Angelesu i New Yorku. Sociolozi kažu da to nije neobično jer kao “Seks i grad” ipak neprihvatljive za konzervativne južnjačke kućanice zbog eksplicitnog seksa, prostačenja i nekonvencionalnog ponašanja glavnih junakinja. No to ne znači da su “Desperate Housewives” namijenjene konzervativcima. Serija ismijava idealiziranu sliku američke kućanice koja cijele dane hrani djecu u savršeno uređenoj kući dok joj je muž na poslu.

Najvjerojatniji razlog ovako velike gledanosti u južnim saveznim državama vjerojatno je to što je ona ipak sapunica, što su u njoj prikazane kućanice koje žive mnogo luksuznije od prosječnih Amerikanki te što je gledateljicama dosta reality showova i policijskih serija. Američke feministice tvrde pak da su južnjakinje prepoznale satiričan ton serije, da je to znak da su se emancipirale i da se identificiraju s glavnim junakinjama i njihovim emocionalno ispraznim životima. Zbog tako satiričnog pristupa životu u američkoj “suburbiji”, koja se prikazivala kao idilično mjesto, idealno za obiteljski život, seriju mnogi uspoređuju s “Vrtlogom života” (“American Beauty”), a glavne junakinje s likom koji je u tom filmu glumio Kevin Spacey. Svi su oni Amerika kakva se rijetko prikazuje u američkim serijama, imućni ljude koji žive lagodnim životom, ali ih izluđuju jednoličnost i beznačajnost njihova svakodnevnog života. Još nikad na ovako eksplicitan način u nekoj američkoj sapunici nisu prikazane kućanice na rubu živčanog sloma. Jedna od njih čak je zadavljena u vlastitoj kuhinji, što zapravo simbolizira cjelokupnu poruku serije.

Scenarist Marc Cherry priznao je da mu je ideja pala na pamet nakon razgovora s majkom o Andrei Yates, Amerikanki koja je prije nekoliko godina, vjerojatno u postnatalnoj depresiji, utopila svoju djecu. Majka mu je, na njegovo zaprepaštenje, ravnodušno priznala da zna kako se Andrea Yates osjećala kad se odlučila na taj čin. Shvativši da je i njegova majka proživjela teške trenutke odgajajući svoju djecu, da je patila od depresije, odlučio je napraviti seriju o toj, za neke još uvijek, tabu temi. Tako su nastale “Desperate Housewives”, a odluka da radnju smjesti u bogato prigradsko naselje Wisteria Lane vjerojatno je posljedica gledanja filma “Stepfordske žene” (“Stepford Wives”). Taj je film među prvima raskrinkao opće uvjerenje da su žene koje žive u takvim naseljima u zavidnom položaju. Teza tog filma bila je ta da sve žene koje udajom dospiju u takvu luksuznu četvrt nepovratno gube dio sebe i postaju savršene kućanice lišene osobnosti.

I u “Desperate Housewives” osjeća se utjecaj tog filma, i ona ironično pokazuje kako neke žene upadnu u tu zamku i ostatak života osjećaju se kao u zlatnom kavezu. Životi glavnih junakinja “Desperate Housewives” posve su karikirani, ali na satiričan način pokazuju da je obiteljski život i za iznimno bogate i uspješne ponekad strava. Svi mogući televizijski klišei iz serija poput “Melrose Placea” pojavljuju se i u ovoj, junakinje se suočavaju s preljubom, ubojstvima, tajnovitim prometnim nesrećama, komama, djecom koja se drogiraju ili skrivaju odbjegle psihijatrijske pacijente, otkrivaju kosture ili postaju ovisne o tabletama za smirenje. Iako su naoko odlične prijateljice, i među četiri glavne junakinje vladaju ljubomora i suparništvo, jer su sve uvjerene da upravo one zaslužuju sreću više od ostalih.

Nijedna glumica nije slavna pa su se gledatelji lako priviknuli na njihove likove. Kao što su se Amerikanke prije identificirale s Carrie, Mirandom, Samanthom i Charlotte iz “Seksa i grada”, sad se identificiraju sa Susan, Bree, Lynette, Edie i Gabrielle. A kao što je “Seks i grad” proslavio svoje četiri glavne glumice, sad su nove ženske zvijezde američke televizije Teri Hatcher, Marcia Cross, Felicity Huffman, Nicolette Sheridan i Eva Longoria. Prve četiri ovih su dana nominirane za Zlatni globus. Teri Hatcher, Marcia Cross i Felicity Huffman nominirane su u kategoriji najbolje glumice u komediji ili mjuziklu, a preostale dvije glumice u toj kategoriji su Sarah Jessica Parker i Debra Messing. Mediji predviđaju da bi mogla pobijediti Sarah Jessica Parker, iz sentimentalnih razloga, jer su “Seks i grad” upravo završili, no 42-godišnja Felicity Huffman je favorit bude li pobijedila neka od glumica iz “Desperate Housewives”. Ona je odlična televizijska glumica, istaknula se u serijama “Sports Night” i “Zapadno krilo” (“The West Wing”), a poznatija je kao supruga glumca Williama H. Macyja. Od svih glumica u seriji najpoznatija je svakako 40-godišnja Teri Hatcher, koja je u drugoj polovici 90-ih bila na rubu slave. Bila je poznatija kao ljepotica nego kao velika glumica, no zahvaljujući seriji “Lois i Clark” 1997. je dobila ulogu jedne od “Bondovih djevojaka” u filmu o Jamesu Bondu “Sutra nikad ne umire” (“Tomorrow Never Dies”). Iste je godine rodila prvo dijete i, umjesto filmskoj karijeri, više se posvetila obitelji. Brak se raspao, a tada je došla ponuda za ulogu Susan u “Desperate Housevives” i sad ima šanse da osvoji prvi Zlatni globus.

Televizijskim gledateljima dobro je poznata i crvenokosa Marcia Cross, psihopatkinja Kimberly iz “Melrose Placea”, kojoj dobro leže uloge žena koje puknu pod prevelikim stresom. Ulogu fatalne zavodnice Edie dobila je Nicolette Sheridan, najpoznatija upravo po takvim ulogama u brojnim drugorazrednim filmovima, iako se proslavila prije skoro 20 godina ulogom u seriji “Knots Landing”. Ona je nominirana u kategoriji najbolje sporedne glumice u seriji, ali ima male šanse jer su joj konkurentice Drea De Matteo, Anjelica Huston, Charlize Theron i Emily Watson. Za mjesec dana bit će objavljeni pobjednici, a budu li “Desperate Housewives” osvojile ijednu od pet nominacija, bit će to dokaz da je riječ o novom pop fenomenu o kojem govori cijela Amerika. Osvoji li sama serija Zlatni globus, iako se za tu nagradu natječe i “Seks i grad”, to će biti potvrda da su Amerikanci prihvatili novu seriju kao dostojnu zamjenu donedavno nezamjenjivu priči o četirima Newyorčankama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika