Objavljeno u Nacionalu br. 475, 2004-12-21

Autor: Željko Rogošić

SPLITSKI POVRATAK FARMACEUTA SVJETSKOG GLASA

'U Hrvatskoj uvodim medicinu protiv starenja'

Marin Bosotina, vlasnik švicarske farmaceutske tvrtke Chronolab, prisutne u 35 zemalja, za Nacional govori kako će u svojoj splitskoj poliklinici provoditi medicinsku terapiju protiv starenja te na osnovu analize krvi ljudima preporučivati što da jedu

Marin Bosotina, član Korporacijskog savjeta Međunarodne federacije za kliničku biokemiju, napustio je Spit 1988. i u Švicarskoj osnovao tvrtku koja se bavi proizvodnjom i distribucijom dijagnostičkih reagensa za laboratorije.Marin Bosotina, član Korporacijskog savjeta Međunarodne federacije za kliničku biokemiju, napustio je Spit 1988. i u Švicarskoj osnovao tvrtku koja se bavi proizvodnjom i distribucijom dijagnostičkih reagensa za laboratorije.Kad je 1988. otišao iz Hrvatske, iza mladog splitskog farmaceuta Marina Bosotinu bilo je pet godina rada u američkoj farmaceutskoj tvrtki Pharmacia Upjohn, puno novih ideja o primjeni znanstvenih dostignuća i suvremenih tehnologija na području laboratorijske dijagnostike, ali i gorčine, jer privatna inicijativa i posao u razvoju te djelatnosti u Hrvatskoj tada nisu bili mogući. Danas je Marin Bosotina ugledno ime u svijetu laboratorijske dijagnostike i kliničke kemije, član Korporacijskog savjeta IFCC-a, Međunarodne federacije za kliničku biokemiju, vlasnik uspješne tvrtke Chronolab AG Švicarska koja se od 1992., proizvodnjom i distribucijom dijagnostičkih reagensa za laboratorije i prodajom laboratorijske opreme, proširila na sve strane svijeta i svojim je podružnicama prisutna u 35 država. “Moj san nikada nije bio zaključiti karijeru otvaranjem ljekarne u Splitu ili Zagrebu”, ističe 45-godišnji magistar kliničke biokemije.

BIZNIS I NOSTALGIJA 'U Splitu je moje troje djece i imam ozbiljne planove za razvijanje posla u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi' LIJEČENJE NAPAMET 'Farmaceutska industrija zarađuje na analgeticima i vitaminima, a nitko ne zna pouzdano uzimamo li ono što nam treba' TERAPIJA PROTIV STARENJA 'Deset dana nakon vađenja krvi u poliklinici dobivaju se detaljne upute što kojem ispitaniku treba za terapiju protiv starenja' U Splitu je Bosotina osnovao sestrinsku hrvatsku tvrtku Chrono i polikliniku Analiza, sa zasigurno najopremljenijim specijalističkim medicinsko-biokemijskim laboratorijem u Hrvatskoj, koji usko surađuje s Mayo Medical Laboratories, jednom od financijski najmoćnijih američkih medicinskih korporacija. Splitski Chrono i poliklinika Analiza izvanredno surađuju i s vodećim španjolskim laboratorijem Grupo Sabater Analisis iz Barcelone. Analiza će s najmoćnijim dijagnostičkim laboratorijem na području cijele Europske unije surađivati na dva nova programa – antiaging, utvrđivanju medicinske terapije protiv starenja i testiranju intolerancije na hranu, odnosno otkrivanja uzroka nepodnošenja određene vrste hrane. “Radi se o dvama potpuno novim stručnim, medicinskim programima koje je do sada bilo nemoguće provoditi u Hrvatskoj. Na temelju detaljnih analiza krvi dobit ćete točan uvid u potrebe organizma i liječnički savjet kako bi se usporio proces propadanja stanica, starenja i pojave bolesti”, kazuje Marin Bosotina koji, otkako se 2003. oženio inženjerkom kemije Gracielom Arroyo Nava, vlasnicom kompanije Lab Center de Mexico, živi na relaciji Ciudad de Mexico – Split. Testovima osjetljivosti na hranu koji će se vršiti u Analizi, određivat će se koje od 93 prehrambene namirnice smetaju organizmu, iako ne izazivaju klasične alergijske reakcije pa osoba ne mora ni osjetiti tegobe.

NACIONAL: Poznati ste po tome što uvodite nova saznanja i tehnologije na području laboratorijske dijagnostike. – Oduvijek sam se htio baviti znanstvenim radom. Htio sam pomoći da se što bržim transferom tehnologije na području laboratorijske dijagnostike znanje širi te u tom procesu angažirati i stimulirati stvaranje radnih timova najboljih svjetskih stručnjaka na primjenjivim dijagnostičkim projektima, a pritom, naravno, i zarađivati. Stoga su Cronolab i Crono još 1994. pokrenuli pionirski multimedijalni projekt iz područja medicine i kliničke kemije. Izravnim kontaktima s uvaženim imenima iz svijeta znanosti, nuđenjem kvalitetnih projekata i stimulacije autorima, stekao sam prava objavljivanja najvrednije medicinske literature te prenošenja novog znanja u različita elektronska izdanja i kompjutorske programe. Imena Bosotina, Cronolab i Crono, zahvaljujući multimedijalnom projektu brze edukacije i distribucije stručnih knjiga, CD-a i internetskih baza medicinskog znanja preko strukovnih asocijacija, postala su poznata u svijetu. To je omogućilo suradnju s vrhunskim američkim i europskim medicinskim autoritetima, poput Shirlyn B. McKenzie, Elizabeth Zeibig, Raula Nieto Camacha, Waltera Gudera te američkim izdavačima za područje laboratorijske dijagnostike Amadeom Pesche i Lawrenceom Kaplanom. Glavni koordinator multimedijalnog projekta i moja najbliža suradnica dr. Sanja Validžić, pripremila je cijeli niz uspješnih izdanja. Tri Chronova atlasa, Laboratorijske hematologije, Atlas stanica cerebrospinalne tekućine i Atlas sedimenta mokraće, dobila su brojna međunarodna priznanja. Ali bez obzira na to što su Cronolab i Crono dobili certifikat međunarodne kvalitete ISO 9001 za područje izdavaštva, dizajna, marketinga, distribucije i servisa instrumenata, opreme i reagensa u medicini i postali priznati u svijetu, ja sam u Splitu postao poznat tek kad se pročulo da sam kao pasionirani skakač bungee jumpinga skočio sa 110 metara visokih Viktorijinih vodopada.

NACIONAL: Kako ste se uopće odlučili na to? – Volim sve ekstremne sportove, pilotiram avionom, putujem svijetom zaljubljenik sam u avanturu i adrenalin. U svojem uredu u Splitu na držim poderanu brodsku zastavu koja me podsjeća na oluju iz koje sam se prije nekoliko godina sretno izvukao. Volim i fotografiju; kao vjenčani dar dobio sam divovsko izdanje najboljih fotografija svjetski poznatog fotografa Huberta Newtona.

NACIONAL: Jesu li vaša brojna putovanja motivirana i poslom? Kako je Cronolab postao poznato ime na području proizvodnje dijagnostičkih reagensa? – Zapravo, nakon odlaska iz Hrvatske prvo sam radio u Freiburgu u Njemačkoj, gdje sam imao konzultantsku tvrtku. Ubrzo sam shvatio da znanje koje imam moram staviti pod vlastiti trade mark pa sam u Zurichu osnovao Cronolab kako bi oni koji imaju licence za proizvodnju reagensa proizvodili za mene. Tako sam 1992. u Cronolabu u Švicarskoj, a potom i u Njemačkoj, započeo s proizvodnjom reagensa za laboratorije i prodajom laboratorijske opreme. Ubrzo se posao razvio, pa sam osnovao tvrtku u Hrvatskoj i Cronolab Maroko. Prve velike poslove napravio sam u Nigeriji, Keniji, Kamerunu, Zimbabveu i Gani. Tamo je Cronolab postao ime. Potom sam poslove razvio na Arapskom poluotoku, te dalje u Aziji, sve do Bangladeša i Vijetnama. Uspješan sam u Brazilu i Argentini, baš kao što u zadnjih nekoliko godina razvijam posao u Rusiji, cijeloj Istočnoj Europi i na području država bivše Jugoslavije. Svega 10 posto prometa reagensima i opremom ostvarim u Hrvatskoj. Brojni američki instituti i sveučilišta koriste moje multimedijalne projekte.

NACIONAL: Je li na suradnju s laboratorijem Sabater-Tobella Analisis utjecalo to što ste odlučili živjeti u Meksiku? Zašto je važna ta suradnja? – Kada smo se Graciela i ja odlučili vjenčati i živjeti u Ciudad de Mexicu i Chronolab se proširio na Meksiko i na španjolsko govorno područje. U glavnom gradu radimo, sa sinom Marinom se odmaramo u Cancunu, odlazimo u Acapulco, na plaže i u pustinje Baja Californie ili Donje Kalifornije. Meni se sviđa u Meksiku, koliko i Gracieli u Hrvatskoj. Očarana je Jadranom, kao i cijela njezina obitelj. Zato ćemo, kada vila u Splitu bude gotova, pola godine živjeti ovdje, a pola u Meksiku. U Splitu mi žive djeca. Imam ozbiljne planove za razvijanje posla u Hrvatskoj i jugoistočnom dijelu Europe. Tvrtku u Španjolskoj sam otvorio kako bi se cijeli sustav prilagodio poslovanju u Europskoj uniji. Tvrtka u Španjolskoj treba nam omogućiti novi proboj na europsko tržište. Suradnja s laboratorijem Sabater-Tobella, jednim od najjačih dijagnostičkih laboratorija na svijetu, te prijateljstvo s Juanom Sabaterom, za mene je veliko i osobno i poslovno postignuće. Samo dva laboratorija u Europi imaju potpunu licencu i pravo na testiranja krvi u antianging programu i programu testiranja intolerancije na hranu. Jedan od njih je Sabater-Tobella.

NACIONAL: Što zapravo znači program protiv starenja i kako će ga vaša poliklinika Analiza provoditi? – Svi pijemo vitamine, minerale i antioksidanse te razna sredstva za poboljšavanje imunološkog sustava, a zapravo ne znamo što pijemo ni što nam točno treba, niti znamo kako će naš organizam na ta sredstva reagirati. Testovi koji bi nam mogli odgovoriti na ta pitanja, kod nas se još ne rade. Prije nego što nam liječnik propiše antibiotik, često se pravi antibiogram kako bi znali koji će nam antibiotik najbolje pomoći. Minerale, vitamine i antioksidanse pijemo napamet. Farmaceutska industrija zarađuje na analgeticima, na sredstvima protiv želučanih tegoba, vitaminima i antioksidansima koji trebaju spriječiti stvaranje slobodnih radikala. Pitanje je uzimamo li baš ono što naš organizam treba kako bi se zaustavio proces razgradnje stanica i spriječilo propadanje organizma, prebrzo starenje ili bolest. Poliklinika Analiza prva započinje s opsežnim krvnim pretragama koje će nam točno pokazati koji nam to minerali, vitamini ili antioksidansi trebaju. Treba prestati s nekontroliranim unošenjem vitamina, jer hipervitaminoza može biti štetnija od nedostatka vitamina. Pretjerujemo također i s unošenjem kalcija koji je antagonist magneziju, važnom elementu u regulaciji rada srca, pa time možemo dovesti do srčanih oboljenja.
Testiranjem u antiaging programu, moći će se točno odrediti što pacijentu nedostaje i u kakvom mu je stanju organizam. Analiza 20-30 oksidativnih markera, lipida, karbohidrata, proteina, prooksidativnih metala i DNA u krvi ispitanika, točno će pokazati postoji li oksidativni stres organizma, kolika je količina slobodnih radikala koji izazivaju nevolje i količina njihovih neutralizatora koje organizam proizvodi. Znači, uvidom u ukupni antioksidativni kapacitet, liječnici će preporučiti koncentracije vitamina i antioksidansa koji će usporiti propadanje stanica.

NACIONAL: Zašto su slobodni radikali tako strašan unutrašnji neprijatelj? – Nakon mikroorganizama, slobodni radikali su najveći neprijatelji dugog života. Povezuju se s nastankom bolesti krvožilnog sustava, rakom, sivom mrenom, bolestima zglobova i skoro 80 ostalih oboljenja. Slobodni radikali destruktivni su proizvod razlaganja kisika u organizmu. Metabolizam u atomu ili molekuli kisika oslobađa nesparene elektrone pa se lako veže na masti i proteine, stvarajući lančanu reakciju i brojna oštećenja. Posljedice su prerano starenje i otkazivanje vitalnih funkcija te gubljenje vida ili sluha. Pojavu slobodnih radikala uzrokuju veliki fizički napori kao što su težak rad ili intenzivni treninzi kod sportaša, pretjerano sunčanje i izloženost zračenju, veliki psihički stresovi te pušenje.
Antioksidansi bi trebali produžiti život jer obnavljaju oštećenja i usporavaju starenje. U zadnjih deset godina 50 milijuna Amerikanaca redovito uzima antioksidanse. E vitamin je najvažniji antioksidans, slijede beta-karoten, C vitamin, glutation, koenzim 10, lipoken te mineral selen.
Slobodni radikali oksidiraju kolesterol na sluznici arterije. U oštećenju sluznice stvara se tromb koji može začepiti koronarnu aretriju i dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ako analizom krvi utvrdimo koji nam antioksidans treba, možemo preventivno raditi na izbjegavanju bolesti s trajnim ili smrtnim posljedicama. Laboratorijskim nalazima određuju se parametri i njihovom obradom dobiva se vrlo pouzdana prognoza onoga što će se odvijati u organizmu.

NACIONAL: Gdje će se vršiti analiza krvi i tko će davati preporuke nakon dobivenog kompletnog antiaging screeninga? – Vađenje krvi obavljat će se u poliklinici Analiza u Splitu, ali i u ostalim gradovima u Hrvatskoj. Javnost će biti obaviještena o svim mjestima na kojima će se vaditi krv. Obrada će se vršiti dijelom u Splitu, a dijelom u laboratorijima Sabater- Tobella u Barceloni. Nakon desetak dana cjelovitu interpretaciju rezultata testiranja za svakog ispitanika i upute o terapiji protiv starenja, dat će liječnici jedne ugledne španjolske klinike. Riječ je o posebnoj grani medicine, medicini protiv starenja, a to nije gerijatrija. Cilj medicine protiv starenja je odvajanje kronološke dob čovjeka od biološke; biološka dob se nastoji usporiti u odnosu na kronološku. Kod osoba koje su “prerano ostarjele”, biološka dob ide ispred kronološke.

NACIONAL: Što je zapravo testiranje intolerancije na hranu? – Analizom krvi saznajemo koje namirnice naš organizam ne podnosi. Alergije na hranu i sve alergijske reakcije uzrokovane IgE antitijelima već su dugo poznate. Intolerancija, nesnošljivost na hranu, posredovana IgG antitijelima, nepoznat je ili manje poznat poremećaj jer se ne manifestira kao nagli poremećaj disanja, anafilaktički šok, urtikarija, edem, dermatitis, vodeni proljev, kašalj, astma. Manifestacije poremećaja intolerancije su sporije, često se brkaju s drugim bolestima pa se pacijent liječi neodgovarajućom terapijom. Ljudi često žive s tegobama, kiselinom, kolitisom, gastritisom, glavoboljom, umorom, izraženom gojaznost, ne znajući što ih uzrokuje. Niz intolerancija na hranu ne može se objasniti ni jednom alergijskom reakcijom posredovanom IgE i IgG antitijelima. Kod testa intolerancije na hranu u poliklinici Analiza koristimo se ELISA testom kojim u serumu utvrđujemo prisutnost IgG antitijela na proteine različitih vrsta hrane. Test na namirnice uključene u analizu, a riječ je o ukupno 93 vrste hrane, prilagođen je mediteranskom tipu prehrane pa uključuje različite vrste riba i povrća. Rezultati se izražavaju grafički, u bojama prema stupnjevima osjetljivosti: hrane koja je dopuštena, ona koja nije preporučljiva i ona koja je zabranjena. Želimo pokazati da određena vrsta hrane može potaknuti proizvodnju specifičnih IgG antitijela i dovesti do abnormalnih reakcija organizma koje nisu primjetne i teško se dovode u vezu sa hranom, ali dovode do patoloških promjena. Ukidanjem jedne ili više vrsta hrane dolazi do smanjenja ili otklanjanja bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, nadutosti, ekcema, osipa, glavobolja, migrena i poteškoća u disanju.

NACIONAL: Kako test osjetljivosti na hranu pomaže u smanjenju pretjerane tjelesne težine? – Kod nekih alergijskih reakcija povećava se tlak u krvi, a posljedica toga je zadržavanje vode u tijelu i povećavanje tjelesne težine. Iz prehrane treba izbaciti one namirnice koje izazivaju povećanje IgG antitijela pa će doći i do smanjenja tlaka i eliminacije vode, a time i do redukcije tjelesne težine. Ovaj je pristup u nekim slučajevima dao spektakularne rezultate – gubitak težine veći od 10 kg na mjesec, uz eliminaciju popratnih poremećaja, upala, bolova, ukočenosti zglobova. Gojaznost osoba koje ne reagiraju na uobičajene tretmane mršavljenja treba rješavati eliminacijom iz prehrane one namirnice za koju se testiranjem utvrdi visoka osjetljivost. I testove na osjetljivost hrane radit ćemo zajedno s laboratorijem Sabater-Tobella, a surađivat ćemo i s timovima hrvatskih i španjolskih liječnika i nutricionista. U Analizi na najboljim medicinskim aparatima obavljamo 150 različitih biokemijskih pretraga, određujemo primjerice markere tumora, spolnih hormona, HIV-a, hepatitisa A,B i C, a sada ćemo dodati i testiranja na cijeli niz namirnica. Rezultati testiranja na intoleranciju na hranu mogu se dobiti za samo tri dana.

NACIONAL: Zašto ste započeli s projektom multimedijalnog programa na području medicine i kliničke kemije? – Ljudi koji rade u dijagnostičkim laboratorijima širom svijeta nemaju vremena za učinkovito usvajanje novih znanja s područja medicine. Oni trebaju brze i sažete informacije, a ja sam im to odlučio pružiti. Stručno znanje i iskustvo najboljih svjetskih liječnika uklapam u projekte i projektne grupe pa taj hrvatsko-švicarski proizvod, prema kojem se educiraju studenti i stručnjaci u Americi i Europskoj uniji, prodajem širom svijeta. Profesorica Shirlyn McKenzie sa Sveučilišta u Texsasu, uvrstila je naš CD s prikazima razmaza periferne krvi u nastavu laboratorijske hematologije. Profesorica Elisabeth Zeibig sa Sveučilišta u St. Luisu priredila je naš Atlas stanica cerebrospinalne tekućine za američko tržište, a profesor Walter G. Guder sa Sveučilišta u Munchenu, član europske radne grupe za analize urina, priredio je Atlas sedimenta mokraće. Zbog takvih projekta i brojnih drugih izdanja, Crono i Cronolab priznati su članovi Međunarodne federacije za kliničku kemiju (IFCC) sa sjedištem u Milanu, čiji je predsjednik profesor Mathias Muller, a ja sam član savjeta i sudionik svjetskih kongresa udruženja za biokemiju. Među mnogim našim važnim izdanjima izdvojio bih “Univerzalne principe hematologije”, najpoznatijeg latinoameričkog hematologa Raula Nieto Camacha. S tim projektima ćemo nastaviti.

NACIONAL: Je li vaš odlazak na meksičko tržište bio poslovna ili ljubavna odluka? – Chronolab se vjerojatno nikada ne bi širio na Meksiko, da nisam upoznao inženjerku kemije Gracielu Arroyo Nava. Često se šalim da je meksičko i latinoameričko tržište bilo pretijesno za Chronolab Mexico i Lab Center de Mexico pa sam, oženivši vlasnicu konkurentske tvrtke na području laboratorijske dijagnostike, riješio probleme tržišta Latinske Amerike. Obje tvrtke i dalje posluju u Ciudad de Mexicu. Moje troje djece iz prvog braka, Petar, Dora i Marko, koji s majkom žive u Splitu, dobili su polubrata Marina koji će s Gracielom i sa mnom pola godine živjeti u Meksiku, a pola u Hrvatskoj. Na Mejama u Splitu kupio sam zemljište s prelijepim parkom na kojem namjeravam započeti gradnju obiteljske vile.

NACIONAL: Prošlog ljeta ste svoje prijatelje iz Meksika ugostili na gala večeri u Dubrovniku. – U Dubrovniku smo Graciela i ja prošlog srpnja, na terasi Umjetničke galerije, organizirali gala večeru s koncertom za 120 uzvanika, za obitelj i prijatelje iz Hrvatske, Meksika, Argentine, Španjolske, Njemačke. Među uzvanicima su bili i vrlo ugledni gosti, poput obitelji Juana Sabatera s kojim razvijamo suradnju na testiranjima za antiaging i intoleranciji na hranu, čuvenog ginekologa iz Buenos Airesa profesora Ricarda Ascha i najpoznatijeg meksičkog televizijskog novinara Jacoba Zabludowskog. Za sve njih, Meksikance, Španjolce i Argentince, Dubrovnik i Hrvatska su otkriće. Vjerujem da će testiranja krvi u svrhu zaustavljanja starenja i i otkrivanja osjetljivosti na hranu i u Hrvatskoj dati odlične rezultate kao u zapadnoj Europi i Americi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika