Objavljeno u Nacionalu br. 478, 2005-01-11

Autor: Željko Rogošić

KONAČNI RAZLAZ U VRHU HAJDUKA

Kladionica zavadila Hajdukovu četvorku

Slaven Bilić, Aljoša Asanović i Alen Bokšić prošlog su se tjedna putem medija obrušili na Igora Štimca

Slaven Bilić i Aljoša Asanović preko Sportskih novosti obavijestili su javnost da više neće sudjelovati u radu Upravnog odbora Hajduka.Slaven Bilić i Aljoša Asanović preko Sportskih novosti obavijestili su javnost da više neće sudjelovati u radu Upravnog odbora Hajduka.Slaven Bilić i Aljoša Asanović preko Sportskih novosti obavijestili su javnost da više neće sudjelovati u radu Upravnog odbora Hajduka. Iako su svoju odluku prikazali kao izraz nezadovoljstva svojim položajem u klubu, svi su razumjeli da im više smeta moć Igora Štimca u Hajduku. Bio je to konačni razlaz četvorice Hajdukovih “vatrenih”. Već idućeg dana u izravnim napadima na Štimca pridružio im se Alen Bokšić. U prvi plan su izbili neraščišćeni računi oko 3 milijuna maraka koje su Bilić, Asanović, Štimac i Bokšić 2001. unijeli u Hajduk i zauzvrat postali članovi Upravnog odobra. Bokšić je u Sportskim novostima optužio Štimca da je izigrao njega i ostale dioničare u kladionici “Sport TIP”. Bilić i Asanović su tvrdili da je svemu kriva odluka Uprave da im se ne povjeri vođenje Hajdukove Omladinske škole, a Poljudom se proširila vijest da je i taj plan o preuzimanju Škole imao financijsku stranu. Štimac najavama ostavki nije bio iznenađen, predsjednik Upravnog odobra Branko Grgić očekivao je da mu se ostavke podnesu pismeno, a onda je odjeknula velika vijest. Štimac je u ime Hajduka ponudio Dinamu 1,5 milijuna eura vlastitog novca za Niku Kranjčara. Uprava Dinama ostala je zapanjena. Na račun Hajdukove solventnosti upućeno je nekoliko otrovnih komentara. BBB su bili ljuti i šokirani, a Torcida je napokon zapljeskala jednom Štimčevu potezu.

“Uloženih 1,5 milijuna eura sigurno se vraća od Nikine prodaje u inozemstvu”, kaže Štimac. Zašto je dao ponudu u svoje ime? “Trebalo je brzo reagirati, a Upravni odbor još je prije desetak dana pozvao Niku Kranjčara da dođe u Split. U dogovoru s predsjednikom Grgićem ponudio sam svoj novac, postao jamac Hajdukove ozbiljne ponude, dok se ne sazove Upravni odbor, na kojem će se razmotriti može li klub dati takvu ponudu. Niko Kranjčar u Hajduku fantastična je varijanta, a Hajdukova ponuda zasad je najbolja. U Hajduku će se Niko najlakše vratiti u formu. I Zkatko Kranjčar smatra ovo dobrom varijantom za svog sina. Nikin dolazak u Hajduk u interesu je hrvatskog nogometa i plasmana na Svjetsko prvenstvo”, tvrdi Štimac.

Samo dan nakon Štimčeve ponude Dinamu objavljeno je da je odvjetnik Miroslav Šeparović u ime Asanović i Bokšića sudu podnio tužbu protiv Štimca i njegova brata Damira, koji je umjesto Igora, na dužnosti člana Uprave Hajduka, postao većinski vlasnik “Sport TIP-a”. Asanović i Bokšić tuže braću Štimac zbog dugovanja i neispunjenih obveza u njihovu partnerskom odnosu u ulaganjima u kladionicu “Sport TIP”. Asanović je izravno potvrdio da svoja potraživanja više neće tražiti uvjeravanjima, Bokšić je odluku da sudu tuži Štimca zbog neisplaćene dobiti donio prije nekoliko mjeseci. Tako se idila “vatrene” četvorke, započeta zajedničkim nastupima i ulaganjima, pretvorila u mučno nepovjerenje koje će kulminirati u sudnici. Štimac ističe da Asanović neosnovano potražuje 100.000 eura a Bokšić 900.000 kuna.

“Ne znam zašto Asanović i Bilić u to uvlače klub. Štimac godinama naporno radi u korist Hajduka. Ako Asanović i Bilić ne podnesu Upravnom odboru pismene ostavke, pokrenut ću proceduru njihova isključenja iz Upravnog odbora”, kaže Grgić. Šeparović je poručio Štimcu da mu je pametnije da se ne razmeće izjavama kako će Niku Kranjčara dovesti u Hajduk, nego da sakuplja novac kako bi isplatio svoje dojučerašnje partnere. ”Štimac treba platiti više od 100.000 eura i 900.000 kuna, jer na te svote nisu obračunate kamate. Treba podijeliti svu dobit kladionice, zato mu je bolje štedjeti”, poručuje Šeparović.

“Asanovićevo potraživanje na ime udjela u tvrtki posve je neosnovano”, ističe Štimac. “Bokšiću sam s ostalim dioničarima učinio veliku uslugu. Ne samo da je iz ‘Sport TIP-a’ izišao sa svojim ulogom, nego je više od 100 posto unovčio svoje ulaganje. Ostali dioničari neće dobiti ništa osim uloga.” Bokšić je zadnji od poznatih sportaša ušao u posao s kladionicama. Nakon Šukera, Asanovića, Ivaniševića, Jeličića i Štimca, i on je uložio svojih milijun maraka, bez prava vlasništva. Svi ulagači vratili su svoj novac dividendom u dvije godine, a Bokšić je, navodno, tražio isplatu prije stjecanja uvjeta za preuzimanje vlasničkih udjela te isplatu cijele dividende. To će pravo pokušati dokazati na sudu.

Razlog spora je i utrošak 3 milijuna maraka koje su njih četvorica 2001. unijeli u Hajduk. Asanović ističe da se “ništa neobično nije dogodilo, jer mi već dvije godine u Upravnom odboru ne funkcioniramo kako treba. Čaša se prelila kad lani nisam bio izabran za direktora Omladinske škole, a Bilić za trenera juniora. Hajduk nije ometao naš angažman u mladoj reprezentaciji. Čak je Uprava pomogla Biliću da postane izbornik. Ali mene ne zanimaju transferi igrača, nego što će biti s mojim ulaganjem u klub. Nas trojica trebamo znati gdje je potrošen naš novac. Zvali su nas samo kad je Hajduk igrao loše. Predsjednik Grgić je znao da smo htjeli otići prije Shelbourna. Prije mjesec dana tražili smo od njega da sva četvorica, dakle i Štimac, kod njega riješimo nesporazume i potraživanja. Nije nam odgovorio. Naša ulaganja u kladionice i naši neraščišćeni računi nemaju veze s Hajdukom pa ću svoja potraživanja u ‘Sport Tip-u’, kao i Bokšić, riješiti drukčije.”

Bilića “ne veseli razvlačenje naše ostavke i medijska trakavica. Odluka da ne budem više član Upravnog odbora promišljena je. Htio sam da javnost zna da sam cijelo vrijeme sudjelovao u radu Upravnog odbora, ali formalno, jer nisam mogao utjecati na bitne odluke. Neki pokušavaju stvoriti sliku u javnosti o nama trojici kao neradnicima. Istina je da smo i Asanović, Bokšić, i ja potpuno marginalizirani. Našu ideju da vodimo Omladinsku školu nisu prihvatili. Otkako smo prije tri godine prestao biti prvi trener Hajduka, sve odluke doznajem iz novina. Mi smo u Hajduk uložili svoj novac da mu pomognemo, a sve se svelo na prijeme i fotografiranja. Rekao sam predsjedniku Grgiću da želim otići mirno, prije utakmice sa Shelbournom. Nakon katastrofe u Dublinu nisam to htio učiniti da se ne pomisli kako bježim. Nikada nisam tražio pretvaranje uloga u dionice. Moj odlazak iz Uprave nije povezan s funkcijom izbornika mlade hrvatske reprezentacije do 21 godinu. Ne osjećam da imam važnu ulogu u klubu. Nastavit ću raditi u Hrvatskom nogometnom savezu”, ističe Bilić. Već kad je predsjedniku Grgiću u lipnju istekao mandat, on prilikom reizbora nije bio dužan ponuditi četvorki mjesto u Upravnom odboru. Grgić je to učinio, a korektno ga je odbio jedino Bokšić, s obrazloženjem da nije u dobrim odnosima sa Štimcem. Bilić i Asanović su prihvatili ponuđeno mjesto, iako su se protekle dvije godine sami pasivizirali.

Bilić je htio opet postati trenerom prve momčadi, iako to kao član Uprave ne bi mogao. Bilić je u jednom trenutku figurirao i kao mogući izbornik prve nacionalne vrste, ali je Hajduk podržao i prijedlog HNS-a da postane izbornik mlade reprezentacije. Problemi su došli poslije. I prije Grgićeva ponovnog izborau svibnju 2004., Asanović i Bilić predložili su da postanu čelnici Hajdukove Omladinske škole, zlatnog rudnika talenata, a Bilićev brat Domagoj vlasnik je agencije “Nane sport”, preko koje bi se odvijali transferi. Asanović je bio povrijeđen odlukom da se Omladinska škola ne povjeri njemu, Biliću te Tomislavu Iviću i Stanku Poklepoviću, nego Peri Nadovezi.

Točno je da su predsjedniku Grgiću, prije Hajdukova poraza u Dublinu, najavili svoje ostavke u Upravnom odboru. Ali nakon toga više nije bilo razgovora, jedino su se odnosi unutar četvorke hladili zbog ulaganja u kladionicu i zajedničkog ulaganja u Hajduk. Njih četvorica ulagali su svoj novac kao namjensku pomoć Hajduku da se riješi dugova igračima, i to preko računa za koji je bio ovlašten Igor Štimac. Prema ugovoru, uložena 3 milijuna maraka vratit će im se u obliku dionica kad klub bude privatiziran. Zauzvrat, svi su postali članovi Upravnog odbora, koji više nisu imali pravo na povrat novca i nemaju pravo na kamate od trenutka kad ih je Skupština verificirala kao punopravne članove Upravnog odobra. Trojica ulagača su postupno davali novac Hajduku, a Asanović je odjednom uplatio 750.000 maraka. Prvi je nesporazum nastao nakon što je Bilić postavljen za trenera prve momčadi. A nakon transfera Pletikose i Srne u ukrajinski Šahtjor, kad je Štimac zabranio odvjetnici Doris Košta da sudjeluje u pregovorima s Ukrajincima, očito su mnogi očekivali dio kolača od transfera pa su počele priče o malverzacijama, upad kriminalističke policije u klub, istraživanja Interpola po Ukrajini, sastanci Asanovića i Bilića s odvjetnicom Košta, iz čega je Štimac zaključio da se protiv njega kuje urota. Dalnji sukobi uslijedili su oko budućnosti Omladinske škole. Štimac je bio za temeljitu reorganizaciju i osnivanje centara diljem Dalmacije, a Asanović i Bilić htjeli su preuzeti stvar u svoje ruke. I “vatreni” su se razišli.

Vezane vijesti

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Pohvalu je izborniku hrvatskih nogometaša Slavenu Biliću dao napadač Chelseaja i španjolske reprezentacije Fernando Torres. - Hrvatski je izbornik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika