Objavljeno u Nacionalu br. 478, 2005-01-11

Autor: Berislav Jelinić

SVJETSKI KUP NA UMJETNOM SNIJEGU

Najbolje svjetske skijašice dolaze na Sljeme

Na zagrebačkom Sljemenu 20. siječnja održat će se FIS utrka Svjetskog kupa za skijašice u organizaciji Hrvatskoj skijaškog saveza

Uz izvjesne dobre rezultate hrvatskih skijašica na utrci, zadovoljstvo Zagrepčana koji vole skijati na Sljemenu bila bi po svemu sudeći najbolja nagrada organizatorima za velike napore uložene u organizaciju tog događaja.Uz izvjesne dobre rezultate hrvatskih skijašica na utrci, zadovoljstvo Zagrepčana koji vole skijati na Sljemenu bila bi po svemu sudeći najbolja nagrada organizatorima za velike napore uložene u organizaciju tog događaja.Budu li organizatori imali sreće s vremenom, Hrvatski skijaški savez će na zagrebačkom Sljemenu 20. siječnja ugostiti prvu FIS slalom utrku Svjetskog kupa za žene u hrvatskoj povijesti, što će snažno promovirati Hrvatsku širom svijeta, te brojnim hrvatskim tvrtkama donijeti znatnu zaradu. Zagreb će se tih dana prometnuti u svjetsko središte ženske skijaške elite, ugostit će vodeće uglednike iz tog sporta, ali i desetke uglednih svjetskih novinarskih ekipa. Svi će oni u Zagrebu trošiti svoj novac te informirati svjetsku javnost o prvoj utrci Svjetskog kupa na skijalištu nekog milijunskog grada u povijesti, koja će se održati na umjetnom snijegu znatno poboljšane skijaške staze na Sljemenu. Srećko Ferenčak, čelnik Hrvatskog skijaškog saveza, pokazao je ekipi Nacionala koncem prošlog tjedna skijašku stazu na kojoj bi se utrka trebala održati te je zajedno sa stručnjacima iz skijaške reprezentacije prezentirao Nacionalu sve tehničke detalje vezane uz organizaciju ovog zahtjevnog projekta.

“Zahvalan sam svima koji su pomogli u organizaciji ovog velikog projekta. Duboko sam uvjeren da će sve proteći u najboljem redu i da će se Sljeme prometnuti u jednu od atraktivnijih utrka Svjetskog kupa u budućnosti, dobrim dijelom zbog kvalitetne organizacije i popratnih sadržaja koje Zagreb kao milijunski grad nudi natjecateljima i njihovoj pratnji”, izjavio je za Nacional Srećko Ferenčak. Iako su se pripremni radovi na stazi koncem prošlog tjedna već privodili kraju, stručnjaci iz skijaškog saveza osluškivali su najave vremenske prognozne i međusobno se bodrili spoznajama da se zasad u terminu utrke ne očekuju ni kiša ni veliki snijeg. Budu li vremenske prognoze nepovoljne, utrka bi mogla biti dovedena u pitanje, kao i otplata 5 milijuna kuna kredita koji je skijaški savez već podigao u Hypo banci kako bi financirao dio organizatorskih radova. Zato nitko u savezu ni ne pomišlja na odgađanje utrke. Staza Crvenog spusta, na kojoj bi se uskoro trebale natjecati vodeće svjetske skijašice, koncem prošlog tjedna bila je posve kompaktna, dobro uređena i pokrivena umjetnim snijegom koji se nije topio ni na +8 stupnjeva. Za razliku od prijašnjih godina, staza je na nekim dijelovima proširena, a neki teško prohodni dijelovi vješto su obrađeni i prilagođeni svjetskim skijaškim standardima. Budu li nakon utrke temperature bar približne uobičajenim zimskim vrijednostima za ovo doba godine, Zagrepčani će se vrlo brzo uvjeriti da je organizacija takve utrke na Sljemenu uvelike poboljšala skijaške uvjete.

Uz izvjesne dobre rezultate hrvatskih skijašica na utrci, zadovoljstvo Zagrepčana koji vole skijati na Sljemenu bila bi po svemu sudeći najbolja nagrada organizatorima za velike napore uložene u organizaciju tog događaja. Još prije pet godina Vedran Pavlek i Srećko Ferenčak, čelnici Hrvatskog skijaškog saveza, počeli su pri Svjetskoj skijaškoj federaciji (FIS) lobirati za dovođenje Svjetskog kupa na Sljeme. Tada se to činilo kao nemoguća misija, ali fantastični rezultati Janice i Ivice Kostelić najviše su pridonijeli da se ona na koncu realizira. Prije dvije godine Kurt Hoch, tehnički direktor tehničkih disciplina ženskih utrka pri FIS-u, posjetio je Sljeme i uputio stručnjake iz Hrvatskog skijaškog saveza što bi trebalo napraviti kako bi Sljeme ušlo u konkurenciju za organizaciju utrka Svjetskog kupa. Skijaški savez poslao je njegove sugestije zagrebačkom Gradskom poglavarstvu koje ih je počelo razmatrati.

Nepune dvije godine poslije, u lipnju 2004., počeli su prvi tehnički radovi na pripremi Sljemena za ugošćavanje svjetske skijaške elite. Prva projekcija ukupnih troškova iznosila je 60, da bi se do konca prošlog tjedna popela na 85 milijuna kuna. Gradske vlasti angažirale su tvrtke koje su organizirale izgradnju novog vodovoda u okolici staze, uredile postojeću cestu kojom se sada iz Gornje Bistre može doći do jezera u podnožju sljemenskog Crvenog spusta, napravile zemljane radove na stazi, pojačale kapacitet umjetnog jezera u podnožju staze, kupile još jedan novi stroj za uređenje piste, nove topove za proizvodnju umjetnog snijega te napravile remont postojeće žičare koja je ubrzana te modernizirana postavljanjem pokretne trake na podnožju piste. Najveće probleme organizatorima su predstavljale dozvole za izvođenje pojedinih segmenata radova, koje su često kasnile zbog sporosti administracije, ali i nekih prigovora da će organizacija utrke šokirati životinje na Sljemenu i slično. Neki su radovi počeli bez dozvola, koje su stigle naknadno.

Hrvatski skijaški savez organizirao je postavljanje tribina za gledatelje, kućice za mjerenje vremena za natjecateljice, a šatorski grad za natjecateljske ekipe i novinare postavila je austrijska firma Kutz. Skijaški savez postavio je i šatorski grad za publiku i pozornicu za izvođače koji bi je trebali zabavljati u pauzama utrke, videozid, te ogradu oko piste, a pobrinuo se i za osiguranje staze o čemu će brinuti Hrvatska gorska služba spašavanja, učitelji i demonstratori skijanja. Planinari će voditi gledatelje kroz šumske staze i paziti da se nitko ne izgubi. Prije i za vrijeme utrke na uređenju staze radit će oko 200 skijaških učitelja, a u organizaciji utrke pomagat će i oko 750 volontera.

Organizaciju utrke znatno je pomogao ZET, izradivši studiju prijevoza ljudi i osmislivši prometne pravce kojima će se prevoziti natjecatelji, novinari i gledatelji. ZET predviđa da će u sat vremena u oba smjera moći prevesti 3,5 tisuća ljudi. Zagrebačka policija napravila je posebnu studiju osiguranja te ograničila broj posjetitelja na 20 tisuća. Prva utrka počinje u 15, a druga u 18 sati. Kraj se predviđa za 20 sati da bi se omogućio normalan povratak gledatelja u grad. Kako bi svoje organizacijske partnere što bolje upoznali s poslom kojeg su se prihvatili, Hrvatski skijaški savez je poveo dio djelatnika ZET-a, policije i HRT-a na utrke Svjetskog kupa skijašica u Flachau, Zelden, Zermatt i Semering. Hrvatski skijaški savez je za organizaciju utrke predvidio budžet koji će se kretati između 15 i 20 milijuna kuna. Tim novcem financirat će se zabavni sadržaji za gledatelje u blizini staze na tzv. krumpirištu, proplanku tik do ciljne ravnine, ali i koncerti na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, zabava dobrodošlice u diskoteci The Best, zabava u koktel baru Piranha na Jarunu za radnike na stazi, kupnja odijela koja će volonterima ostati u trajnom vlasništvu, poseban VIP šator s popratnim sadržajima u Gornjoj Bistri za sponzore i 1500 gostiju? Iz istog budžeta isplatit će se i nagrade natjecateljicama. Ženski slalom na Sljemenu jedna je od rijetkih utrka na kojoj će svih 30 natjecateljica koje se uspiju plasirati u drugu vožnju biti nagrađene. Pobjednica će primiti 50, drugoplasirana natjecateljica 25, trećeplasirana 12,5, četvrtoplasirana 9,5, petoplasirana 7 tisuća eura, dok će ostale dobiti neznatno umanjene iznose sukladno osvojenom plasmanu. Posljednja, trideseta natjecateljica, primit će tisuću eura. Na te iznose natjecateljice će morati platiti porez u skladu s hrvatskim zakonima.

Organizatori su uvjereni da će spomenutih 15 do 20 milijuna kuna uspjeti namaknuti od prodaje televizijskih prava i od sponzora, a, iako se radi o prvoj utrci, očekuju zaradu do milijun kuna koju će uložiti u daljnji razvoj hrvatskih mladih skijaša. Organizatori su posebno zadovoljni suradnjom s HRT-om koja će organizirati prijenos utrke sa 18 kamera. Skijaški savez je s HRT-om sklopio ugovor o suradnji kojim se dijele i rizici i dobit poslije utrke. Skijaški savez pomaže televizijskim djelatnicima i za njih odrađuje tehničke dijelove posla vezane uz organizaciju prijenosa, dok marketinška služba HRT-a prodaje reklamni prostor uoči, za vrijeme i nakon prijenosa utrka, a prihodi se dijele.

Direktan prijenos utrke sa Sljemena zasad su najavile televizije Austrije, Italije, Švicarske, Švedske i Slovenije. Satelitska sportska televizija Eurosport direktno će prenositi drugu vožnju, a prvu u snimci, osim za Francusku gdje će obje vožnje prenositi uživo. Snimke i izvještaji s utrke emitirat će se u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Norveškoj, Rusiji, Poljskoj, Mađarskoj, Portugalu, Islandu, Španjolskoj, a vrlo vjerojatno i u Makedoniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, Rumunjskoj i Bugarskoj te u Japanu i Australiji.

Patrick Lang, sin osnivača Svjetskog kupa u skijanju Sergea Langa, u Zagrebu je već neko vrijeme. On je dugogodišnji prijatelj većine dužnosnika iz Hrvatskog skijaškog saveza, uz čiju je pomoć neformalno već organizirao posjete Zagrebu desetak uglednih stranih sportskih novinara. Osobito je povoljno za Hrvatsku to što žitelji većine zemalja čiji će novinari posjetiti Hrvatsku, ovih dana razmišljaju gdje će u ljeto provesti godišnji odmor. Organizatori utrke vjeruju da će promotivni materijali i spotovi tijekom televizijskog prijenosa, kao i filmovi koji turistički prezentiraju Hrvatsku i Zagreb na internetskoj stranici utrke (www.zlatnimedvjed.hr i www.goldenbear.hr) mnoge gledatelje motivirati da na odmor dođu upravo u Hrvatsku. Organizatori će novinare koji to budu htjeli odvesti na jednodnevni izlet u Dubrovnik, kako bi dodatno promovirali Hrvatsku kao turističko odredište.

Utrka na Sljemenu mnogim će tvrtkama i hotelima u Zagrebu donijeti neočekivanu siječanjsku zaradu. Već je posve rezerviran hotel Westin Opera u čijih će 239 soba biti smješteno više od 500 gostiju, skijašica i pratećeg osoblja, a u garaži hotela bit će boksovi za servis skija. U ostalim hotelima bit će smještene novinarske ekipe, a Skijaški savez vjerojatno će za brojne ugledne svjetske goste morati rezervirati i dio hotela Regent Esplanade.

Većina gostiju koja je poslovno vezana uz utrku dobro je plaćena i željna je zabave koju im mala mjesta u kojima se održavaju utrke ženskog skijaškog kupa jednostavno ne nude. Za razliku od muškog skijaškog natjecanja, koje ima nekoliko kultnih utrka, poput spusta u Kitzbuhelu ili Wengenu, žensko natjecanje gotovo da i nema tako razvikanih utrka. Primjerice, na spomenutim muškim utrkama Svjetskog kupa ugostitelji i trgovci prodajom smještaja, karata za natjecanje, jela, pića i suvenira u nekoliko dana naprave promet do 15 milijuna eura. Za Zagreb je dodatna pogodnost činjenica da se vikend nakon utrke na Sljemenu održavaju ženske utrke Svjetskog kupa u Mariboru pa se očekuje da će se većina svjetskih novinara iz Maribora opet vratiti u Zagreb, a zatim otputovati na udaljenija odredišta iz kojih dolaze. Organizatori utrke na Sljemenu nadaju se da će Zagreb i Sljeme upravo zbog ponude zabavnih sadržaja postati omiljeno odredište najboljih svjetskih skijašica u budućnosti.

Upravo zato organizatori vode računa i o najmanjim organizacijskim detaljima. Nadaju se da će navijači žestoko, ali kulturno bodriti sve skijašice. Koncem prošlog tjedna iz tiska je izišao i vrlo raskošan vodič kroz utrku koja na hrvatskom i engleskom jeziku natjecateljskim timovima i novinarima pruža apsolutno sve potrebne informacije o nadolazećoj utrci.

Utrka na Sljemenu imat će poseban emocionalni naboj za Janicu Kostelić i njezinu obitelj. Upravo na sljemenskim skijaškim stazama Ante Kostelić svoju je djecu naučio skijati u vrlo teškim uvjetima. Fantastični rezultati Janice i Ivice Kostelića bili su glavna pokretačka snaga koja je hrvatsku skijašku reprezentaciju učinila vrlo respektabilnom u svjetskim razmjerima. Od dva trula kombija i male grupe entuzijasta, hrvatska se skijaška reprezentacija danas razvila u ozbiljan profesionalni pogon koji okuplja stotinjak ljudi te posjeduje vrhunsku natjecateljsku opremu i 40-ak automobila. Sve bi to trebalo bi pomoći novim hrvatskim skijaškim talentima da u sljedećem desetljeću nastave postizati zapažene rezultate, kao i sadašnji reprezentativci predvođeni Janicom i Ivicom Kostelić.

Vezane vijesti

Vonn oborila rekord Janice Kostelić

Vonn oborila rekord Janice Kostelić

Austrijska skijašica Michaela Kirchgasser pobjednica je posljednje slalomske utrke Svjetskog kupa u Schladmingu, dok je Amerikanka Lindsey Vonn… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika