Objavljeno u Nacionalu br. 481, 2005-02-01

Autor: Dean Sinovčić

SKANDAL S LAŽIRANJEM

Hrvatska mafija uzdrmala njemački nogomet

Ante, Milan i Filip Šapina uhićeni su u Berlinu jer su u svojem kafiću King namještali utakmice sa sucem Robertom Hoyzerom i tako zaradili 2,7 milijuna eura

Antu Šapinu njemačka policija, zajedno s braćom Antom i Filipom, smatra vođom hrvatske kladioničarske mafije koja je namještala nogometne utakmiceAntu Šapinu njemačka policija, zajedno s braćom Antom i Filipom, smatra vođom hrvatske kladioničarske mafije koja je namještala nogometne utakmiceNakon što je 25-godišnji nogometni sudac Robert Hoyzer prošlog tjedna priznao da je sudjelovao u namještanju nogometnih utakmica i za to bio plaćen od hrvatske kladioničarske mafije u Berlinu, njemačku sportsku ali i političku javnost obuzela je paranoja. Hoyzer je javno priznao da su mnogi nogometni suci i nogometaši upleteni u namještanje utakmica i sada su svi suci pod sumnjom, kao i brojni nogometaši, dok javnost traži najoštrije zakonske sankcije. U ovom trenutku u pritvoru su trojica braće Šapina, Ante, Milan i Filip, koji se smatraju vođama hrvatske kladioničarske mafije, vlasnici kavane “King” iz Berlina gdje su se dogovarale namještaljke. Oni su tako zaradili 2,7 milijuna eura, a lista sumnjivaca povećava se iz dana u dan. U subotu su se među osumnjičenima našli trojica nogometaša Herthe iz Berlina, Hrvat Josip Šimunić, Rafael Nando iz Angole i Alexander Madlung, a u nedjelju je samo četiri sata prije prvoligaške utakmice Werder ? Hansa povučen i zamjenjen glavni sudac, 44-godišnju Jurgen Jansen. U ponedjeljak je objavljeno da je osam nogometaša iz tri nižerazredna kluba iz Dresdena, Chemnitza i Paderborna pod sumnjom da su primali novac za namještanje utakmica.

Aferu je razotkrio njemački tabloid Bild koji je 23. siječnja objavio kako je sudac Robert Hoyzer namještao rezultate utakmica koje je sudio u korist hrvatske kladioničarske mafije. Hoyzer je isprva sve demantirao, tvrdeći kako je Bild tabloid koji živi od izmišljenih senzacija. Međutim, u četvrtak je Hoyzer priveden na policiju, da bi već u petak sve priznao i istražnom sucu i njemačkim novinarima. Već sutradan, u petak, policija je nakon racije u kavani “King” privela braću Šapina, dok je četvrtu osobu, Tomislava C., koji je vodio kavanu i povremenu sudio u nižerazrednim njemačkim ligama, pustila na slobodu.

Zasad se zna da je Hoyzer svojim suđenjem utjecao na rezultate četiriju utakmica. Najpoznatija je ona njemačkog kupa 21. rujna prošle godine između prvoligaša Hamburgera i nižerazrednog Paderborna, koju je Paderborn senzacionalno dobio s 4:2. Hamburger je poveo s 2:0, nakon čega Hoyzer isključuje Mpenzu, nogometaša Hamburgera, dosuđuje dva nepostojeća jedanaesterca i Paderborn pobjeđuje. Mjesec dana poslije Hoyzer je sudio utakmicu druge njemačke lige između Ahlena i Burghausena koju je Ahlen dobio s 1:0 golom iz nepostojećeg jedanaesterca. Ostale dvije utakmice su Eintracht Braunschweig ? St.Pauli 3:2, kad je Hoyzer poništio dva regularna gola St. Paulija, i St. Pauli ? Osnabruck 2:3 kad je Hoyzer izmislio jedanaesterac za Osnabruck.

U svom priznanju Hoyzer je naveo da je za te četiri utakmice od hrvatske mafije dobio peteroznamenkasti iznos u eurima, a mediji špekuliraju kako je primio između 50 i 70 tisuća eura. Budući da su braća Šapina osumnjičeni da su zaradili 2,7 milijuna eura, jasno je da je Hoyzer dobio samo džeparac u odnosu na glavnu zaradu. Njemački mediji proglasili su 28-godišnjeg Antu Šapinu vođom kladioničarske mafije koji je ujedno igrao nogomet za nižerazredni klub Croatia iz Berlina. Policija ga je već otprije sumnjičila za pranje novca a prije samo tjedan dana kupio je novi “porsche” vrijedan 170.000 eura. Njegov brat Milan (39) službeni je vlasnik kavane “King” koji je, kad je afera otkrivena, za Slobodnu Dalmaciju izjavio da je potpuno nevin. Trećeg brata Filipa njemački mediji nazivaju “ministrom vanjskih poslova” jer je putovao Europom, spominju se Engleska, Austrija i Grčka, gdje se kladio na utakmice njemačke lige koje su prethodno namještene. Prema njemačkim zakonima, prijeti im kazna između šest mjeseci i 10 godina zatvora.

Kavana “King” nalazi se u berlinskom kvartu Charlottenburg i nije “rupa” u kojoj se skupljaju samo “zemljaci” iz Hrvatske. Oni koji su ga posjećivali kažu da se na televizorima nisu gledali prijenosi nogometnih utakmica nego MTV pa se prema tome nije moglo zaključiti da se u “Kingu” skupljaju ljubitelji klađenja. U kafiću kao konobarice rade tri zgodne Hrvatice, ali nakon policijske racije u petak nitko od zaposlenih ne želi davati izjave. Njemački novinari otkrili su da su braća Šapina iz Tomislavgrada i da su vlasnici obiteljskog hotela kraj Trogira.

Sljedeće žrtve istrage o namještanju utakmica su trojica igrača berlinske Herthe, Josip Šimunić, Rafael Nando i Alexander Madlung. Sumnjiče ih da su sudjelovali u namještanju utakmice njemačkog kupa 2001. između Herthe i nižerazrednog Eintrachta iz Braunschweiga koju je Eintracht dobio s 3:2. Medlung je ušao u 78. minuti utakmice a pet minuta poslije zabio je autogol. Ubrzo se pojavila informacija da su ti igrači viđeni u “Kingu”, što je bilo dovoljno da ih policija privede. Uprava Herthe odbacila je optužbe, Šimunić tvrdi da je posljednji put posjetio “King” prije 18 mjeseci pa je igrao svih 90 minuta na nedjeljnoj utakmici između Herthe i Bayerna.

Očito je Hoyzer ispao naivan. Sam je priznao da nije bio ni u kakvim financijskim problemima, da je vodio normalan život ali se pomamio za lakom zaradom. Dobivao je novac za svaku pojedinačnu utakmicu i bio ga je dužan vratiti ako utakmica ne bi završila dogovorenim rezultatom. Kad je Bild razotkrio aferu, Hoyzer je, prema vlastitim tvrdnjama, sve priznao članovima obitelji i najboljem prijatelju koji su ga podržali u namjeri da sve otkrije policiji.

Njemačka javnost bila je šokirana jer je posljednji put namještanje utakmica bilo otkriveno 1971. a ovakva blamaža nije im potrebna pred organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. Odmah su se oglasili i visoki državni dužnosnici. Edmund Stoiber, predsjednik stranke CSU, zahtjeva da se zabrani klađenje svima koji su izravno povezani s pojedinim sportovima, dakle sportašima, sucima i sportskim funkcionarima. Po njemu, svi koji bi bili uhvaćeni u klađenju trebali bi biti doživotno diskvalificirani i ne bi se više mogli baviti sportom. “Tako teške kazne nužne su kako bi se sačuvala reputacija njemačkog nogometa”, zaključio je Stoiber. S njim se slaže i njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily, član SPD-a, koji je rekao da “krivci moraju dobiti najteže kazne” te da “upleteni suci i igrači više nemaju što raditi u profesionalnom nogometu”. Međutim, prijedlogu da se sportašima zabrani klađenje već se suprotstavio poznati bivši igrač Bayerna i njemačke reprezentacije Mario Basler koji kaže da se igrači često klade i to im nitko ne može zabraniti. Prisjeća se kako se kladio dok je igrao za Bayern te kaže da je postojala osoba koja je bila zadužena od nogometaša za odlazak u kladionicu i uplaćivanje novaca. Dodaje kako se nikada nije kladio na poraz kluba u kojem je igrao te kako je za njega sve to obična zabava. “Ako bi se nogometašima zabranilo klađenje, oni bi mogli poslati svog brata ili prijatelja da se kladi umjesto njih, znači da se ništa ne bi promijenilo”, kaže Basler.

Međutim, njemačka javnost sada optužuje njemački nogometni savez (DFB) da proteklih godina nije učinio ništa protiv namještanja utakmica iako je za to bilo dovoljno indicija. Najjaču indiciju dali su predstavnici nacionalne njemačke kladionice Oddset koji su rekli da su im bile sumnjive visoke uplate na utakmice koje je sudio Hoyzer, o čemu su odmah obavijestili nogometni savez, ali iz saveza nije bilo odgovora. Zato se savez sada vadi pa je krenuo u “lov na vještice” po kojem su odjednom svi suci sumnjivi. Prva moguća žrtva je Jurgen Jansen, 22-godišnji sudac iz Essena koji sudi utakmice prve lige od 1993. On je u nedjelju trebao suditi utakmicu prve njemačke lige između Werdera i Hanse, ali je četiri sata prije početka utakmice zamijenjen drugim sucem, Lutzom Wagnerom. Predsjednik njemačkog saveza dr. Theo Zwanziger rekao je da Jansen nije osumnjičen za namještanje utakmica, ali je zamijenjen zbog nagađanja oko njegova imena. Jansen zasad šuti, njegov prijatelj izjavio je da Jansen nikad nije bio u “Kingu”, a njemačke novine odmah su analizirale sve Jansenove utakmice i pronalazili mu greške za koje se sada sumnja da su bile namjerne. Da paradoks bude veći, isti mediji u ponedjeljak su optužili zamjenskog suca Lutza Wagnera da je pomogao Werderu da pobijedi Hansu sa 3:2 jer nije dosudio očit jedanaesterac za Hansu.

U ovom trenutku nitko ne vidi kraj aferi namještanja utakmica na svim razinama njemačke nogometne lige. Svakog se dana otkrivaju nove pojedinosti pa je tako u ponedjeljak predsjednik Paderborna Wilfried Finke objavio kako je Nizozemac Thijs Waterink, kapetan Paderborna, primio 10.000 eura za inkriminiranu utakmicu između Paderborna i Hamburgera. Ali Finke ne želi reći tko je Waterinku dao 10.000 eura i samo kaže kako su u cijelu priču upletene tri strane, sudac, Paderborn i Hamburger. Tako uvlači i Hamburger u cijelu igru i dodaje kako mu se čini da su igrači Hamburgera bili previše samouvjereni tijekom utakmice. Waterink tvrdi da je novac dobio od nepoznate osobe kao stimulaciju za dobru igru i da je u slučaju poraza Paderborna trebao vratiti taj novac. Osim toga, čini se da taj novac nije bio namijenjen samo Waterinku nego je podijeljen između nekolicine igrača.

Suđenje Hoyzeru i braći Šapina bit će jedno od najzanimljivijih u Njemačkoj. Mediji tvrde da su dosadašnja otkrića samo vrh ledenog brijega, što potvrđuje i Hoyzer, koji je izjavio kako sada strepi za svoj život jer se boji da bi mu se mafija mogla osvetiti.

U Hrvatskoj još nikada nije službeno dokazana veza između klađenja i neobičnih rezultata nogometnih utakmica iako je za to bilo niz indicija. Dapače, čelnici Hrvatskog nogometnog saveza tvrde da u prvoj nogometnoj ligi nema namještanja rezultata. Jedini i najveći skandal dogodio se u kolovozu 2002. kada je pokojni Stjepan Spajić, predsjednik Hrvatskog dragovoljca, priznao kako je u sezoni 2001./2002. podmitio suca Ivana Katušu sa 10 tisuća eura kako bi Hrvatski dragovoljac pobijedio momčad Slavena Belupa na gostovanju u Koprivnici. Ipak, Hrvatski dragovoljac poražen je sa 2:1. Navodno je Katuša vratio novac Spajiću i rekao “oprosti, ali ovi iz Slaven Belupa su mi dali više”, što je bilo lako za povjerovati jer je Katuša navodno svojski pomagao Slaven Belupu u pobjedi. Na kraju je Spajić kažnjen s dvogodišnjom suspenzijom, dok je Katuša izbačen iz Hrvatskog nogometnog saveza. Međutim, hrvatska policija nije smatrala da bi tu bilo posla i za nju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika