Objavljeno u Nacionalu br. 485, 2005-03-01

Autor: Marina Biluš

KREDITNA PRIJEVARA U PODRAVINI

Kronika korupcije, iznuđivanje i pljačke uhapšene liječnice

Mira Božičević-Radaković, liječnica u Novigeadu Podravskom kraj Koprivnice, koja je tijekom šest godina ucjenjivala svoje pacijente da joj budu jamci, prijeteći da ih inače neće liječiti, prevarivši tako 70 ljudi za 5 milijuna kuna, uhićena je prošlog tjedna sa svojim mužem i prijeti joj 14 godina zatvora

MIRA BOŽIĆEVIĆ-RADAKOVIĆ sa suprugom Damirom BožičevićemMIRA BOŽIĆEVIĆ-RADAKOVIĆ sa suprugom Damirom BožičevićemMira Božičević Radaković je u šestogodišnjem razdoblju kredite podizala u gotovo svim hrvatskim bankama, a kako su za Nacional izjavili njezini pacijenti, većinu je dobila u Podravskoj i Privrednoj banci. Unatoč obećanju da će na vrijeme proslijediti odgovore na Nacionalov upit o kreditnim malverzacijama liječnice iz Novigrada Podravskog, Podravska banka nije dostavila svoje odgovore.
U Privrednoj banci Zagreb naglašavaju kako banka ne ispituje odnos između tražitelja kredita i jamaca, odnosno među drugim osobama koje svoju imovinu daju kao osiguranje. Banci je, navode, jedino važno da provjeri kreditnu sposobnost i vjerodostojnost dokumentacije kojom se ona dokazuje. ”Što se tiče gđe Mire Božičević Radaković, Banka je naknadno došla do saznanja da su sredstva kredita odobravanih drugim osobama, bila zapravo namijenjena i navodno su isplaćivana imenovanoj gospođi. U tim slučajevima su formalni korisnici kredita pokušali prevariti Banku, tražeći kredit u svoje ime, potpisujući s Bankom ugovor o kreditu, prezentirajući Banci Ugovor o prodaji nekretnine za kupnju koje je kredit navodno trebao poslužiti, plaćajući čak i porez na promet te nekretnine”, stoji u priopćenju PBZ-a. Navodi se i kako banka nije imala razloga posumnjati da bi bila riječ o fiktivnom ugovoru o prodaji nekretnine. Naime, banci su, tvrde u PBZ-u, prezentirani izvorni dokumenti i ona je sredstva kredita isplatila prodavatelju nekretnine na račun. ”Što je prodavatelj nekretnine s tim sredstvima učinio, Banka nije istraživala niti je to u obvezi činiti. Teško je povjerovati da formalni korisnik kredita i osobe koje su za njega jamčile sve to nisu znali. Slijedom navedenog, Mira Božičević Radaković nije korisnik svih kredita o kojima se u javnosti govori. Korisnici dijela kredita su druge osobe koje su, dovodeći Banku u zabludu, sredstva odobrenog im kredita isplaćivale, iz samo njima znanih razloga, imenovanoj. U takvim slučajevima u kojima nije s Bankom potpisala ugovor, Mira Božičević Radaković nije korisnik Bančinog kredita”.

MARIJANA I ŽELJKO VERŠIĆ Supružnici kao jamci otplaćuju dva kredita od ukupno 180.000 kuna tako da im za život ostaje mjesečno 500 kuna ŽELJKO VERŠIĆ, PREVARENI JAMAC: 'Klela se da će vratiti sav novac, a onda u dvorište ambulante stavila velikog psa da nitko ne ulazi' SUOPTUŽEN ZVONIMIR ZAGRAJSKI 'Nevin sam. Dao saam joj svoje platne liste da joj budem jamac, a ona ih je kopirala i falsificirala' SUUČESNIK S OPĆINSKOG SUDA Pravnik Ivan Cimbrišak priznao je da je za liječnicu sastavljao fiktivne ugovoreSLUČAJ MARIJE JAMBREKOVIĆ
Slučaj Marije Jambreković, bivše tajnice šefa kadrovske službe zagrebačke podružnice Croatia osiguranja Bore Uzelca, zasigurno spada u najveće kreditne prijevare jamaca u posljednjih desetak godina. Marija Jambreković uspjela je od 2001. do 2004. u trideset hrvatskih banaka podignuti 40 kredita u visini 3,5 milijuna kuna, oštetivši pritom 17 jamaca iz Croatia osiguranja i desetak jamaca izvan tvrtke. Krediti su podizani u Primus banci, Novoj, Dubrovačkoj, Erste banci, Volksbanci, Banci Sonic, Zagrebačkoj, Privrednoj, Splitskoj, RBA, zapravo u svim bankama koje se nalaze u Republici Hrvatskoj. U nekim bankama, primjerice u Erste banci, krediti su podizani više puta. Nitko ne zna gdje su tolika kreditna sredstva završila, jer ne postoji nikakva imovina, pokretnine ili nešto drugo u vlasništvu Marije Jambreković što bi pokazalo uloženu vrijednost podignutih kredita. Zaposlenici iz Croatia osiguranja nisu bili samo jamci Mariji Jambreković, nego i njezinu suprugu i kćeri. Na ime Marije Jambreković podignuto je 300 tisuća eura kredita, a na ime njezine kćeri 100 tisuća eura, isti iznos kao i na njezina pokojnog supruga. Zbog saznanja da više ne može vraćati brojne kredite, suprug Marije Jambreković objesio se u travnju 2004.
Sve je počelo u jesen 2001., kada je obitelj Jambreković potražila jamce za podizanje kredita s kojima bi u najam uzeli ugostiteljski objekt “Lav” u Dugom Selu. Radilo se o 15-20 tisuća DEM kredita podignutih u bivšoj Trgovačkoj banci. Nakon nekoliko mjeseci jamce se uvjeravalo da će se kredit prebiti podizanjem novog, pa tako iz mjeseca u mjesec. Slijedom toga, neki od zaposlenika bili su jamci i po osam puta, a priča kreće unedogled. U kolovozu 2003. počeli su problemi jer su jamcima došle opomene zbog nevraćanja kredita iz više banaka. Jambrekovići su uspjeli podići nove kredite kako bi pokrili dugove zbog nevraćanja starih kredita.
Od kolovoza 2003. do veljače 2004., tvrde jamci, bilo je poprilično mirno, međutim, u veljači 2004. banke su ponovo upozorile jamce i nakon više poslanih opomena ovršnim postupkom počele naplaćivati dugove oduzimanjem trećine osobnih primanja svim jamcima. Jamci nisu uspjeli pronaći Mariju Jambreković jer nitko ne zna gdje trenutačno živi. Pokušalo se s mogućim adresama u Usorskoj ulici 59, A. K. Miočića 10 u Dugom Selu i dugoselskom lokalu “Lav”, ali bez uspjeha. Croatia osiguranje, tvrde jamci, željela je cijeli slučaj zataškati i staviti pod tepih iz razumljivih razloga. Skandal s osiguravajućom kućom i njezinim zaposlenicima zasigurno bi zabrinuo i klijente koji imaju sklopljene police osiguranja po različitim osnovama, a osim toga, Croatia osiguranje bila je i pred privatizacijom. Kako je Marija Jambreković u Croatia osiguranju uspjela u četrdeset slučajeva ishoditi potvrde o visini primanja te neopterećenoj plaći zasigurno bi privuklo i policijske istražitelje, pa onda i medije, što bi svakako utjecalo na negativan publicitet najveće hrvatske osiguravajuće kuće. Nacional je doznao kako o cijelom slučaju pojma nema ni Hrvoje Vojković, odnedavno direktor Croatia osiguranja. Marija Jambreković imala je na raspolaganju niz različitih pečata tvrtke u kojoj je radila do rujna 2004., jer je bila tajnica šefa kadrovske službe. Stoga ne treba čuditi ako je uspjela falsificirati svu potrebnu dokumentaciju mimo znanja financijske službe. Međutim, nevjerojatno je da banke, koje su dužne provjeravati bonitet svakog dužnika, te uobičajeno to rade, nisu nazvale financijsku službu Croatia osiguranja, inače zaduženu za vjerodostojnost svih podataka koje banka traži za dužnika. Ako su je i nazvale, onda je netko od zaposlenika službe počinio kazneno djelo i obmanuo banke, jer su opterećenja kreditima Marije Jambreković već krajem 2001. zasigurno premašila njezina osobna primanja.

Pravna država zakazala je po tko zna koji put. Kako drukčije objasniti činjenicu da je osoba koja je u šestogodišnjem razdoblju u gotovo svim hrvatskim bankama prijevarama podigla nebrojene kredite u vrijednosti između dva i pet milijuna kuna, a koje danas otplaćuju izigrani jamci, još uvijek nekažnjena. To je uspjelo Miri Božičević Radaković, bivšoj liječnici Doma zdravlja u Novigradu Podravskom, koja je od 1997. do 2003. iskorištavala svoje časno zanimanje kako bi više od 70 pacijenata prijevarom nagovorila da joj budu kreditni jamci, a potom dopustila da otplaćuju njene goleme dugove i tako im doslovce uništila život. Bizarna priča o ucjenama, kriminalu i korupciji u malome mjestu kraj Koprivnice dobila je nastavak kada je koprivnički Općinski sud 17. veljače napokon izdao nalog za privođenje spomenute liječnice i njezina supruga Damira Božičevića, kojima se sudi za prijevaru 60 jamaca. Policija danima nigdje nije uspijevala pronaći optuženi bračni par, sve dok se sami nisu javili Okružnom sudu u Bjelovaru, gdje su u pritvoru od prošlog tjedna. Tako se, na sreću, nisu obistinile bojazni žrtava prijevare koje su bile uvjerene da su optuženi supružnici u bijegu. Bračni par jednom je pobjegao, i to doslovce preko noći, 31. siječnja 2004., kada su nestali iz Novigrada Podravskog u koji je Mira Božičević Radaković kao mlada liječnica s obitelji stigla prije 20 godina. Na bijeg ju je natjeralo otkrivanje istine o nečuvenoj prijevari kojom je godinama smišljeno uništavala svoje sumještane.

Njih 60, svi odreda pacijenti optužene liječnice, osnovali su Udrugu oštećenih jamaca Mire Božičević Radaković i već se mjesecima bore za pravdu i obeštećenje. Očajni zbog otplaćivanja kredita, za Nacional su ispričali mučnu priču o tome kako ih je prevarila osoba u koju bi čovjek trebao imati najviše povjerenja ? vlastita liječnica.

Supružnici Marijana i Željko Veršić poslužili su Miri Božičević Radaković, nakon njezina uporna nagovaranja, kao jamci za dva kredita: jedan od 100.000 kuna u Zagrebačkoj banci, a drugi od 80.000 kuna u Podravskoj banci. Obitelj, kojoj zbog otplate tuđeg kredita danas za život mjesečno ostaje 500 kuna, objasnila je kako je počela njihova kalvarija.

“Bila sam bolesna, pa sam često odlazila k liječnici Božičević. U početku je naš odnos bio sasvim korektan, no onda nas je odjednom počela nazivati i skrušeno molila da joj budemo jamci za kredit. Mamila nas je plačući kako joj je novac potreban za liječenje bolesne sestre. U početku sam je odbijala jer smo i sami imali vlastite kredite i ionako skromna primanja. No ona nije odustajala. Katkad me je budila u pola noći tražeći da joj budem jamac”, priča Marijana Veršić koja je, dodaje, nakon šestog puta ipak pristala pomoći obiteljskoj liječnici. Jedan od razloga pristanka bila je i teško bolesna i nepokretna svekrva kojoj je liječnička pomoć bila nužna. S druge strane, Veršićevi su bili uvjereni da će s liječničkom plaćom Mira Božičević uredno otplaćivati kredite. No kada su na njihovu adresu počele stizati opomene za neplaćene rate, potražili su objašnjenje od svoje liječnice.

“Molili smo je da podmiri dugove jer nemamo od čega živjeti i te će nas rate otjerati u propast. Uvjeravala nas je da će sve riješiti preko svoje poznanice u Podravskoj banci Božice Unger te da nemamo razloga za brigu. No opomene su nastavile stizati, kamate su se nakupljale, a kada smo od nje u ambulanti tražili objašnjenje, pozvala je policiju jer je tobože maltretiramo na radnome mjestu”, uzrujano priča Marijana Veršić. Njezin suprug Željko dodaje kako mu se liječnica klela da će vratiti sav novac. No sljedećeg je dana, kaže, u dvorište ambulante pustila velikog psa kako se nitko ne bi usudio ući i tražiti je da vrati novac.

“Bio sam u ratu i prije ovoga sam imao težak život, ali danas mogu reći da me nitko i ništa nije dovelo u ovakvu tragediju kao što je ta žena. Kome da vjerujem, ako ne liječniku? Dolazila je k nama, liječila nas, nije nam ni palo na um da nas vara. Danas smo zbog tog povjerenja postali socijalni slučaj i preživljavamo s 500 kuna. Ludi smo i očajni. Davno smo o svemu upozorili sve mjerodavne institucije, a budući da nas je prevarila liječnica koju je Ministarstvo zdravstva dovelo u naše mjesto, o svemu smo obavijestili i tadašnjeg ministra Andru Vlahušića i njegova nasljednika Andriju Hebranga. Ni jedan od njih nije reagirao”, kaže Veršić.

Istu šablonu Mira Božičević Radaković koristila je kod svakog od 70 pacijenata koje je tražila da joj budu jamci ili u njeno ime podignu kredit. Besramno računajući na bezgranično povjerenje koje su u nju kao liječnicu imale njene žrtve, molila ih je da joj pomognu, a zatim im je, kada su je molili da plaća dospjele rate, uskraćivala recepte i odbijala pisati uputnice. Neke od njih je, saznajemo, tjerala iz svoje ordinacije i prijetila im da će uništiti njihove obitelji. Svoju zaposlenicu B. N. prvo je nagovorila da za nju podigne kredit kojeg je rata bila veća od zaposleničine dvije plaće, a potom joj je prijetila otkazom ako ikad progovori po tome.

“Upitala sam je kako je uopće moguće da je na moju mizernu plaću uspjela isposlovati kredit, a ona je odgovarala kako u bankama nitko ne provjerava dokumentaciju i da dobre veze sve rješavaju. Hvalila se kako joj nitko ništa ne može jer je, kao liječnica, stekla mnogo prijatelja među javnim bilježnicima i bankarima”, kaže B. N.

Ucjenama i prijetnjama Mira Božičević navodno se služila i u mnogim drugim prilikama. Kada je, primjerice, čula da su njezini prevareni pacijenti osnovali udrugu, mnoge je od njih nazivala tjerajući ih da iz nje istupe. Nekoliko naših sugovornika potvrdilo je kako im je rekla: “Likvidirat ću obitelj Veršić, Zagrajski i još pet kurvi iz Udruge.” Policija zna za prijetnje, no reakcije nije bilo. Za to je čula i Marija Sučević, umirovljenica iz Novigrada Podravskog i jedna od prvih žrtava podvale tamošnje liječnice.

“Poznajem je tako reći od prvog dana kada je došla u naše mjesto. Bila je mlada liječnica, pristojna i pristupačna, te sjajan dijagnostičar. No kako su godine odmicale, i ona se mijenjala. Postajala je nervozna, a u određenim trenucima i drska, ali uvijek spremna ishoditi svoje ciljeve, makar i prijevarom. Kada se opasno uvalila u dugove za koje mi koji smo prevareni nismo znali, prestala je korektno obavljati svoj posao. Međutim, iz banaka su počele stizati opomene za neplaćene anuitete po kreditima, koje smo joj uredno dostavljali. Na naše molbe da vrati novac koji je dužna odgovor je uvijek bio isti: ‘Sredit ću to s bankom, moje kredite nitko nije i neće otplaćivati, a vi mirno spavajte’”, svjedoči Marija Sučević. Na njezino ime, a na temelju njezine mirovine od tek 2000 kuna, Mira Božičević Radaković uspjela je 1998. podignuti hipotekarni kredit u podružnici Privredne banke u Križevcima.

No prefrigana liječnica nije nasanjkala samo svoje pacijente, nego i ustanovu u kojoj je radila. Mira Božičević Radaković nestala je iz Novigrada Podravskog te pobjegla od svojih žrtava, ali i od duga od 200.000 kuna za najam u tamošnjem Domu zdravlja. Uostalom, priča se da je Mira Božičević i “kamatarima” ostala dužna velik novac, pa neki njeni bivši sumještani vjeruju kako se njihove odmazde boji mnogo više od hrvatskog sudstva.

Zvonimir Zagrajski, ravnatelj Koprivničke gimnazije i predsjednik koprivničkog SDP-a, još je jedan prevareni jamac, ali on se u suđenju Miri Radaković i njezinu suprugu i sam našao na optuženičkoj klupi. Optužen je za zlouporabu položaja i ovlasti, a Državno odvjetništvo tereti ga da je falsificirao platne liste koje su u bankama upotrijebljene kao temelj za jamstvo u podizanju kredita. Tvrdi da je nevin jer je, kaže, Mira Božičević Radaković krivotvorila njegov potpis na mnogim dokumentima, kao i njegove platne liste kojima se u bankama služila za dizanje kredita bez njegova znanja. Za neke od tih banaka Zagrajski, kako kaže, nikada prije nije ni čuo. No kada je od njih na uvid dobio platne liste na temelju kojih je liječnica u njegovo ime podizala kredite, uvjerio se kako nije riječ o originalima nego o nepotpunim kopijama na kojima su lažirani podaci. Najapsurdnije je to što su banke takve kopije prihvatile kao vjerodostojan dokument i na osnovi njega odobrile kredit.

“Iz novina sam saznao da sam okrivljenik. Nakon prvog šoka, odmah sam općinskom državnom odvjetniku odnio originale platnih lista. Iste takve liste dao sam Miri Božičević Radaković kako bi me navela kao jamca za kredit. No sada vidim i znam da je ona te liste kopirala i falsificirala podatke na njima, a potom na temelju kopija bez mog odobrenja dizala kredite u drugim bankama. No unatoč tome optužnica sada tereti mene, a Državno odvjetništvo traži kaznu zatvora od dvije godine i četiri mjeseca. Budem li kažnjen na samo jedan dan, bit će riječ o golemoj životnoj nepravdi”, tvrdi Zagrajski. Za Nacional je ispričao da ga je njegova liječnica uvukla u svoje prljave rabote.

“Bio sam njezin pacijent kao i svi mi, što se toga tiče, bio sam zadovoljan. No nakon izvjesnog vremena upitala me hoću li joj biti jamac. Imao sam svojih kredita, ali sam joj rekao da pristajem, naravno, ako me banka prihvati kao jamca s obzirom na to da sam i sam u kreditima. Dao sam joj potrebne dokumente i to je bilo to. Nakon nekog vremena obično bi uslijedila njezina izjava da u onoj banci to nije prošlo pa će probati u drugoj”, svjedoči Zagrajski. Da nešto smrdi shvatio je, kao i ostali pacijenti, tek kada su počele stizati opomene. Njega je liječnica uvjeravala da će dugove podmiriti prodajom nekretnina koje posjeduje. To, naravno, nije učinila. On i danas otplaćuje njezine dugove, a pritom na sudu mora dokazivati nevinost. O optužbi kaže kako je izvan svake logike.

“Kada bi navodi optužbe bili točni, to bi značilo da sam ja zapravo strašan mazohist jer sam pristao krivotvoriti vlastite dokumente kako bih pomogao nekom drugom, a sebi nanio štetu. Toliko lud zaista nisam. Mira Božičević Radaković sve ovo nije mogla učiniti sama. Govorimo o pet milijuna kuna, i morala je imati jako dobrog savjetodavca i spretne suradnike, zato ne treba sumnjati da je doista riječ o organiziranom kriminalu i korupciji. Koliko su krivi i sami službenici banaka u kojima je Mira Božičević dobivala kredite, ja ne mogu suditi. No budimo realni – ovdje je riječ o običnim, malim smrtnicima s jedne, i moćnim bankama s druge strane”, zaključuje Zagrajski.

Zaista, nema sumnje da je Mira Božičević Radaković imala pomagače. U vremenu kada je običnom građaninu lakše dobiti gastritis nego kredit, kako bi inače jedna žena uspjela dignuti na desetke kredita u gotovo svakoj hrvatskoj banci? Neke i u roku od 24 sata. Na dokumentima o nekima od tih kredita nisu ni potpisani jamci, a na nekima je Mira Božičević Radaković potpisana i kao nositelj kredita i kao jamac! Stoga nije teško sumnjati da je u svojim kriminalnim radnjama imala pomagače u bankama koje su joj posudile novac, a i tko zna gdje još. Priznanje pravnika Ivana Cimbrišaka koji je na Općinskom sudu u Križevcima sam rekao kako je za Miru Božičević Radaković sastavljao fiktivne ugovore za ishođenje kredita samo je vrh sante leda. Što je s javnim bilježnicima koji su ovjeravali lažne punomoći i ostalima koji su očito pomagali optuženoj liječnici? Povrh toga, netko će morati objasniti najapsurdniju od svih činjenica ovog slučaja: tko je i kako u srpnju 2004., dakle mjesec dana nakon podizanja optužnice, Miri Božičević Radaković odobrio kredit od 100.000 eura? Koja je banka kriva za taj nevjerojatan propust prevareni jamci do danas nisu saznali.

A dok se sve prljave tajne u ovom slučaju ne otkriju, oštećeni pacijenti mogu se samo nadati da će liječnica Mira Božičević Radaković, koja je prevarila one koji su joj bezuvjetno vjerovali, zaista biti osuđena na kaznu od 14 godina i dva mjeseca zatvora kakvu je u sudskom sporu zatražilo Državno odvjetništvo.

MUŽA PRERUŠILA U BRATA KAKO BI PODIGLA HIPOTEKU
Suprug kod bilježnika imao lažne brkove i šešir

Mira Božičević Radaković uspjela je podići hipoteku na kuću u mjestu Mogorić u rodnoj Lici, koja je u vlasništvu njezina brata koji od 90-ih živi u Srbiji. Način na koji je to uspjela jednak je scenariju krimića. Hipoteku je, kako neslužbeno doznajemo, ostvarila uz pomoć punomoći svoga brata, koju je ovjerila javna bilježnica u Pitomači. No čovjek koji je u javno bilježničkom uredu potpisao punomoć Miri Božičević Radaković nije bio njezin brat, nego njezin suprug Damir! Brata svoje supruge odglumio je prerušivši se uz pomoć šešira i lažnih brkova. Na isti je način, pričaju mještani Novigrada Podravskog, bar jednom prešao hrvatsko-srpsku državnu granicu.

VEĆINA KREDITA IZ PODRAVSKE I PRIVREDNE BANKE
Kredite su dizali i drugi te cjelokupni iznos predavali uhićenoj liječnici

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika