Objavljeno u Nacionalu br. 492, 2005-04-19

Autor: Stanko Borić

TOP STIPENDIJA 2005.

Top stipendija hit među 200 stipendija

Nacionalova Top stipendija izazvala je najveće zanimanje studenata na Sajmu stipendija jer je to najviše hrvatska privatna stipendija

U organizaciji Studentskog informativnog centra (SIC) 12. travnja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održan je Sajam stipendija, u sklopu kampanje senzibilizacije javnosti “Pravo na obrazovanje” koju financira Europska komisija. Osnovna ideja kampanje je jačanje demokratskih načela u visokom obrazovanju Hrvatske, s ciljem uvođenja Hrvatske u Europu znanja. Prvi put hrvatski studenti imali su priliku vidjeti na jednome mjestu kompletnu ponudu njima dostupnih stipendija. Sajmu je prisustvovalo 15 institucija, ponuditelja stipendija, od kojih je najviše pozornosti studenata privukao Nacional sa svojom Top stipendijom. Sudionici Sajma u ponudi su imali 20 programa, s ukupno 200 stipendija u ponudi. Glavni organizator Sajma Ninoslav Ščukanec iz SIC-a rekao nam je kako je vrlo zadovoljan odazivom i da će nastojati da Sajam postane tradicionalna manifestacija. “Iduće godine nastojat ćemo da se Sajam proširi i na druge sveučilišne gradove u Hrvatskoj, tako da svi hrvatski studenti imaju prilike doznati za stipendije na tržištu”, rekao je Ščukanec.

Jedini ponuditelj stipendija iz privatnog sektora bio je Nacional, koji sa svojim partnerima Diners Clubom, Inom, Ingrom, Podravkom i HRT-om nudi Top stipendiju. Pokazalo se da Top stipendija, koja iznosi čak 4000 kuna mjesečno kroz razdoblje od 10 mjeseci, s pravom nosi svoje ime pa su najveće gužve stvorene upravo oko Nacionalova štanda. Pun pohvala za Nacionalovu akciju bio je i glavni organizator Ščukanec, koji Top stipendiju smatra odličnim potezom. “Zahvaljujući Nacionalu prvi put se i gospodarski sektor uključio u stipendiranje vrhunskih studenata. Veliki je plus i to što je akcija odlično medijski pripremljena i organizirana”, naglasio je Ščukanec. Kad je riječ o Top stipendiji, SIC osobito pohvalnom smatra činjenicu da se tako potiče uključivanje gospodarskog sektora u kampanju prava na obrazovanje.

Jedan od najzanimljivijih štandova bio je onaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na kojem su studenti mogli dobiti pregled svih državnih i međunarodnih stipendija koje Ministarstvo raspisuje tijekom 2005. Ministarstvo ove godine dodjeljuje 650 stipendija osobito nadarenim redovitim studentima dodiplomskih studija, a velik broj stipendija predviđen je i za hrvatske branitelje, invalide Domovinskog rata i djecu poginulih branitelja. Po 150 stipendija dodjeljuje se studentima na učiteljskim i profesorskim studijima te onima koji se obvežu da će nakon završetka studija raditi na otocima ili područjima od posebne državne skrbi. MZOŠ omogućuje i naknadu dijela troškova na postdiplomskim studijima braniteljima, djeci poginulih branitelja i invalidima Domovinskog rata i njihovoj djeci. Mjesečni iznosi podijeljeni su u tri kategorije. U prvoj su oni studenti koji se obrazuju u mjestu stalnog boravka, a dobivaju 500 kuna mjesečno. Druga i treća kategorija su nedomicilni studenti, koji dobivaju 700, odnosno 800 kuna, ovisno jesu li smješteni u studentskom domu ili žive kao podstanari. Stipendije nudi i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija za školovanje u Belgiji, Engleskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, ovisno o jeziku kojim se kandidat bolje služi.

Ministarstvo obrane predstavilo je svoj projekt “Kadet”. MORH svim prijavljenim kandidatima koji ispune uvjete natječaja i prođu testiranja u Kampu selekcije, pripreme i prilagodbe osigurava sve troškove studiranja i smještaja. Nakon završetka školovanja, koje uključuje i programe vojne obuke, kadeti dobivaju časnički čin i osiguran posao u Oružanim snagama RH.

Veći dio ponuditelja stipendija na sajmu nije nudio stipendije za dodiplomske studije, već za više stupnjeve obrazovanja. Takav je slučaj i s Fulbrightovim stipendijama koje nudi SAD. One su predviđene isključivo za prijedoktorske ili postdoktorske studije, a kandidat koji aplicira za stipendiju mora imati gotov program i profesora na nekom američkom sveučilištu koji će taj program podržati. Velika Britanija ima velik izbor stipendija, a najviše zanimanja privukle su tzv. chevening stipendije. One omogućuju studiranje na britanskim sveučilištima u razdoblju od tri mjeseca do godinu dana, ali samo za one s diplomom. Francuska također nudi stipendije za postdiplomce i za usavršavanje francuskog jezika u razdoblju od 1-3 mjeseca. I daleka Australija nudi stipendije koje su ograničene samo na one sa završenim fakultetom. Australske stipendije traju devet mjeseci, od ožujka do prosinca.

Među ponuditeljima su bila i dva strana kulturna centra u Hrvatskoj, njemački DAAD-Deutscher Akademischer Austausch Dienst i Austrijski kulturni forum u Zagrebu. Austrijanci nude tri vrste stipendija, Franz Werfel stipendije za sveučilišne nastavnike njemačkog jezika, zatim Erste Mach za kandidate s diplomom iz bilo kojeg područja znanosti te stipendije za one koji doktorski rad pripremaju na nekoj austrijskoj temi. Sve navedene stipendije su u trajanju od 1-9 mjeseci.

Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj RH prezentirala se s programom Postdoc. Taj program podržava profesionalno usavršavanje i osamostaljenje mladih istraživača s doktoratom iz znanosti, a financiraju se projekti u trajanju od 3 do 12 mjeseci. Biotehnička zaklada zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta daje jednogodišnje stipendije u iznosu od 700 kuna mjesečno, za redovite studente koji su tijekom studija uključeni u praktični rad na PBF-u na nekom od područja biotehničkih znanosti. Zaklada “Prof. Zlata Bartl” nudi stipendije i potpore studentima dodiplomskih i poslijediplomskih studija. Budući da zaklada najvažnijim kriterijem smatra izvrsnost studenata, za njihove stipendije moguće je aplicirati samo ako imate prosjek ocjena veći od 4,5. Jedini fakultet sudionik Sajma stipendija bio je Central European University, poznat po promicanju pluralizma i razvoja civilnog društva. CEU u svojoj ponudi ima više vrsta stipendija, a najprimamljivija je ona koja, uz iznos školarine, pokriva i troškove života.

Završetkom sajma nije prestala SIC-ova aktivnost u kampanji. Prvi Euro-hrvatski obrazovno-informacijski centar s radom je počeo 14. travnja, na adresi Preradovićeva 33. Centar će biti dostupan svim studentima koji će se na jednome mjestu moći upoznati sa svim stipendijama koje se nude u Hrvatskoj i Europi. Ščukanec je otkrio i da na jesen kreće nacionalni internetski portal za stipendije www.stipendije.info.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika