14.06.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

BLISKI ISTOK

BUSH SE PREDOMISLIO: PRIJEDLOG STVARANJA PALESTINSKE DRŽAVE MOGUĆ VEĆ SLJEDEĆI TJEDAN


Američki predsjednik George W. Bush radi na javnom predstavljanju svoje privatne zamisli o načinu uspostave Palestinske države. Riječ je, međutim, o prijedlogu u kojem su rokovi, granice i oblik političkog uređenja buduće države još uvijek nejasni. The New York Times, američke dnevne novine, danas su izvjestile da čelnici Bijele Kuće rade na Bushovom govoru u kojem se očekuje njegov prijedlog za unapređenje Izraelsko-Palestinskih odnosa i koji bi trebao usljediti slijedeći tjedan.
Središnji dio Bushovog plana je stvaranje Palestinske države pod uvjetom da palestinske vlasti provedu temeljite reforme na tri područja: vlade, sigurnosnih službi te financijske administracije. Na sastanku održanom u utorak, Bush je ideju raspravio sa Saud al-Faisalom, ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije, koji je izrazio zadovoljstvo onim što mu je američki predsjednik izložio. O detaljima, međutim, ni jedan ni drugi nisu htjeli govoriti.
Britanske dnevne novine tvrde da Bush namjerava iznijeti svoj plan sljedeći tjedan smatrajući da će time umanjiti bliskoistočno nasilje i oživjeti nade Palestinaca koji žive na okupiranim područjima.
Sharon je, dakako, odbio i Bushovu ideju i njegov glavni argument da će se time zaustaviti nasilje, tvrdeći kako su se i u prošlosti često predviđali vremenski rokovi uspostave Palestinske države, a to je vodilo pretjeranim očekivanjima, što je za uzvrat rezultiralo nasiljem.
Palestinci, koji na svoju državu čekaju već više od 50 godina, na najavu Bushovog plana reagirali su suzdržano. Istaknuli su kako bi se sa provođenjem temeljnih reformi, koje se od njih zahtjevaju, istovremeno trebalo odvijati izraelsko povlačenje sa okupiranih područja, a napose iz ilegalno izgrađenih naselja.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika