14.06.2002. / 00:00

Autor: Nada Dramac

SJEDINJENE DRŽAVE

NATO-VE TAJNE SNIMKE DOSTUPNE NA SATELITSKIM KANALIMA

NATO-VE TAJNE SNIMKE DOSTUPNE NA SATELITSKIM KANALIMA

Veliku strku u Americi izazvala je činjenica da se video snimke koje prave NATO-ve špijunske letjelice iznad Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije mogu vidjeti i na televiziji. Naime, NATO snima ta područja radi lova na ratne zločince u BiH, sprječavanja krijumčarenja oružja na Kosovu, te osiguranju Makedonije od radikalnih albanskih gerilskih grupa. Do objavljivanja dolazi tako što se prvobitno načinjene snimke šalju u Ameriku na analizu, međutim povratk snimljenih materijala vojnim stožerima NATO-a i SFOR-a na području Balkana ide preko satelita Telstar 11 i to nekodirano. Tako svi koji ih žele vidjeti trebaju samo na reciveru satelitskog prijemnika pronaći pravu frekvenciju.
Praćenjem tih snimki može se steći uvid u najmodernije tehničke domete američkih špijunskih letjelica, a na rubovima snimki pojavljuju se i oznake koje odaju točan položaj, visinu i pravac kretanja. Ipak, NATO-vi glasnogovornici tvrde kako se ne radi o tajnim informacijama, te se one zato emitiraju tako slobodno. No, te su snimke bile kodirane se sve do početka rata u Afganistanu, pa se smatra da je motrenje te ratne zone okupiralo sve dostupne tajne vojne satelitske kapacitete, a ostali su jednostavno prebačeni na komercijalne satelite. Richard Perle, predsjednik političkog odbora Pentagona, priznao je da je problem prisutan te da američka vojska radi na njegovom uklanjanju.
Iako se područja snimaju s velikih visina, ipak se jasno mogu vidjeti kuće, drveća, pa i ljudi. Snimke izgledaju poput kakve serije, a ljudi s područja koja se snimaju mogu vidjeti sebe ili naprimjer znati gdje su i kad bili njihovi susjedi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika