Objavljeno u Nacionalu br. 330, 2002-03-12

Autor: Berislav Jelinić

Smrtna kazna

Rapu Brownu prijeti smrtna kazna

Nakon što je na sudu proglašen krivim za ubojstvo jednog i ranjavanje drugog policajca, Rapu Brownu, radikalnom crnačkom vođi iz 60-ih, prijeti smrtna kazna. Hoće li pak biti smaknut ili poslan u doživotni zatvor bez prava pomilovanja, odlučit će porota suda u Atlanti.

Pred sudom se našao zbog događaja u svibnju 1999. Dvojica policajaca došli su ga uhititi u njegovoj prodavaonici hrane u predgrađu Atlante jer se mjesecima nije pojaviljivao na sudu gdje je trebao odgovarati zbog posjedovanja ukradene robe i ilegalnog oružja. Netko je na policajce zapucao, jednog ubio, a drugog ranio. Brown je pobjegao, ali je nekoliko dana poslije uhvaćen u Alabami, a policija tvrdi da je blizu mjesta uhićenja našla oružje iz kojeg je policajac ubijen. Brown je tvrdio da je nevin, da je pobjegao iz Atlante plašeći se policijske odmazde, da mu je sve to policija namjestila, jer ga progoni još od 60-ih kad je Brown bio jedan od vođa radikalne crnačke grupe Crne pantere i pozivao crnce da se naoružavaju i pale američke gradove. Otad je mnogo puta bio u sukobu sa zakonom, zbog sudjelovanja u pljački pet godina proveo je u zatvoru, gdje je prešao na islam pa se sada zove Jamil Abdullah Al-Amin. Zadnjih godina vodio je džamiju u Atlanti i prodavao hranu.

Vezane vijesti

Egipćani traže smrtnu kaznu za Mubaraka

Egipćani traže smrtnu kaznu za Mubaraka

Na trgu Tahrir u Kairu, koji je postao simbol ustanka protiv bivšeg režima, u subotu navečer okupilo se oko 10.000 ljudi. Veliki broj demonstranata… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika