Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

TENNESSEE - Tipper Gore za senatoricu

Tipper Gore, supruga bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gorea, mogla bi poći stopama Hillary Clinton. Mnogi demokratski aktivisti iz američke savezne države Tennessee počeli su je nagovarati da se kandidira na izborima ove godine za senatsko mjesto ispražnjeno nakon što je republikanski senator Fred Thompson, koji je od 1993. jedan od dva predstavnika Tennesseeja u Senatu, objavio da se više ne želi kandidirati za to mjesto. Prije Thompsona to je mjesto u Senatu držao Al Gore, ali ga je napustio kad je 1993. izabran za potpredsjednika.

Tipper Gore osokoljena je time što je Hillary Clinton uspjela ući u Senat nakon uzbudljivih izbora 2000. u saveznoj državi New York. Hillary Clinton tada su napadali da je “došljakinja”, jer prije nikada nije živjela u New Yorku, dok je sa Tipper Gore sa suprugom godinama živjela u Tennesseeju, dobro poznaje tu saveznu državu, a i ondje poznaju nju. Političko iskustvo stekla je prateći muža, dobra je govornica, simpatična na izbornim skupovima, a poznata je i po svojim socijalnim i humanitarnim interesima. Njeni pak kritičari upozoravaju da je u nekim predizbornim kampanjama jednostavno nestala, očito zato, umorna ili zasićena. Svojedobno se liječila od depresije, nakon što joj je 1989. sin teško ozlijeđen u prometnoj nesreći.

Ona još nije odlučila hoće li se kandidirati, no demokrati iz Tennesseeja vjeruju da bi se mogla suprotstaviti snažnom republikanskom kandidatu, bivšem guverneru te države Lamaru Alexanderu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika