Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

KINA - Sve više razvoda

Razvodi brakova u Kini u naglom su porastu. Od 1990. do 2001. njihov se broj povećao za 50 posto a raste i dalje. Godišnje se u Kini razvede 1,21 milijun brakova, oko 10 posto, što po zapadnim standardima nije bogzna koliko, ali je za kineske prilike, gdje je nekoć razvod braka bio gotovo nezamisliv, vrlo mnogo. U Pekingu i Shanghaiu propadne i više od 20 posto brakova. Kinesko bračno zakonodavstvo znatno je liberalizirano. Nekoć su samo bračni parovi mogli računati na vlastiti stan, a neženje i razvedeni često su morali živjeti u zajedničkim spavaonicama. U velikim radnim kolektivima rukovoditelji su često određivali tko će se s kim vjenčati, a oni koji bi to odbili ili bi poslije tražili razvod imali su poteškoća na poslu.

Sada su na zakon o braku doneseni amandmani kojima se značajno liberalizira razvod, i to zato, kako je službeno objašnjeno, kako bi se kineskim građanima omogućilo da bolje kontroliraju svoj privatni život i isprave grešku ako su ušli u brak s pogrešnom osobom. U Kini se razvod braka može dobiti za samo jedan dan, ako se bračni partneri dogovore o raspodjeli zajedničke imovine i skrbi za djecu.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika