Objavljeno u Nacionalu br. 329, 2002-03-05

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

Mirko Galić plaća dugove članovima Upravnog vijeća koji su ga izabrali

Iako vodstvo Hrvatske televizije tvrdi kako na Prisavlju nema kupovanja lojalnosti članova Upravnog vijeća i Vijeća HRT-a, Nacional je ovih dana došao u posjed dokumenta koji dokazuje da se Mirko Galić novčano odužuje ljudima koji su ga izabrali na direktorski položaj. Ovog puta se radi o skladatelju i dirigentu Nikici Kalogjeri, inače članu Upravnog vijeća HRT-a kome je Galić – kako će vjerojatno tvrditi, pukom koincidencijom, s 3,5 godišnjim zakašnjenjem nedavno isplatio naknadu od 17.440 kuna za sudjelovanje na dobrotvornom koncertu Božić u Ciboni održanom krajem 1998. godine.

Podsjetimo, Upravno vijeće je 23 siječnja ove godine većinom glasova izabralo Mirka Galića za ravnatelja nacionalne radio-televizijske kuće, a jedan od neophodna četiri glasa koliko je dobio (od ukupno sedam članova) dao mu je i Nikica Kalogjera. Dvadesetak dana kasnije HRT na Kalogjerin račun isplaćuje 17.440 kuna na temelju Ugovora o narudžbi i emitiranju autorskog djela, uz pojašnjenje kako je bio “Aranžer – pisanje aranžmana za potrebe Simfonijskog orkestra HRT za koncert Božić u Ciboni 1998 godine”. Tu je i dodatak kako se radi o 12 aranžmana koje je Kalogjera naplatio po 1.450 kuna za svaki od njih. Ispod naloga za isplatu nalaze se potpisi Mirka Galića i dvojice njegovih bliskih suradnika, pomoćnika direktora za zajedničke poslove Ivana Škore te Rukovoditelja glazbene proizvodnje HRT-a Željka Mesara. Doista je znakovito da se Galić sjetio isplatiti 17.440 kuna Kalogjeri netom pošto ga je ovaj de facto doveo na položaj direktora, premda se taj dug vuče od zadnjih dana prosinca 1998 godine.

Ništa manje nije interesantno da je Božić u Ciboni tradicionalni dobrotvorni koncert čiji prihodi odlaze u humanitarne svrhe, kao i da su neke redovito izvođene pjesme poput Moja je savjest čista, O, Betleheme, Mesija će doći ili Tiha noć i prije 1998 bila redovito izvođena, pa su prema tome postojali i aranžmani za njih. No uzme li se u obzir da je glas Nikice Kalogjere doveo Mirka Galića na direktorsko mjesto HRT-a, očito se nije htjelo cjepidlačiti s takvim sitnicama kao što je pitanje je li neki aranžman postojao već otprije ili nije.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika