Objavljeno u Nacionalu br. 329, 2002-03-05

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

Razlozi odbacivanja prijave protiv Marije Nemčić protiv Denisa Latina

Etičko povjerenstvo HRT-a odbacilo je prijavu Marije Nemčić, bivše v. d. glavne urednice Hrvatske televizije, protiv Denisa Latina, autora emisije Latinica pod naslovom “Pravda u Hrvata”, koja je izazvala burne reakcije domaćeg pravosuđa, Globusa i Jutarnjeg lista. U obrazloženju Rješenja koje je službeno napisano 25. veljače, stoji da Latin nije povrijedio profesionalne kriterije, kako je Marija Nemčić napisala u svojoj prijavi, premda u jednom od njegovih priloga postoje elementi sukoba interesa. Prema mišljenju Povjerenstva, riječ je o prilogu o “aferi grupo” u kojemu se Radovan Oryinski, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske, optužuje za tihu amnestiju tajne medijsko-ortačke organizacije što je čine Ninoslav Pavić, suvlasnik EPH, Miroslav Kutle, HDZ-ov tajkun, Vinko Grubišić, vlasnik OTV-a i Ivić Pašalić, bivši savjetnik predsjednika Tuđmana.

Ipak, Povjerenstvo smatra da je sam Latin manji krivac za taj slučaj sukoba interesa od Marije Nemčić. Premda je bivša v.d. glavna urednica već odavno znala da Latin protiv Pavića i EPH vodi sudski spor, ništa nije učinila da, u okviru svoga posla i nadležnosti, upozori Latina na neprimjerenost toga priloga. “Iz svega proizlazi kako je prijaviteljica zatražila moralnu osudu emisije koja je njezinom uredničkom prosudbom puštena u program, pa se može zaključiti da je riječ o nelogičnom činu samoprijavljivanja. Stoga je povjerenstvo jednoglasno odlučilo odbaciti prijavu iz gore navedenih razloga””, zaključuje se u istom Rješenju.

Zanimljivo je, međutim, da se Etičko povjerenstvo, bez ičije prijave, bavi i Nacionalom. Ustvardilo je da je Nacional – pišući da su članovi Povjerenstva Latina temeljito ispitali o Grupou – netočno i tendenciozno predstavio tijek njegova saslušanja. Povjerenstvo ne konstatira u čemu je Nacional pogriješio i što je zapravo Latina ispitivalo, ali konstatira da je spomenuti tekst nastavak medijskog rata protiv novinsko-izdavačke konkurencije. O etičkoj dimenziji tajnog medijskog monopola, dakako, nema ni spomena.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika