Objavljeno u Nacionalu br. 329, 2002-03-05

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

Britanija: Najveći sindikat prima prostitutke

Najveći britanski sindikat GMB, koji okuplja 700.000 radnika, objavio je da će u svoje redove primiti i Međunarodni sindikat seksualnih radnica koji ovih dana ima kongres u Londonu. Točan broj članica tog međunarodnog sindikata, koji ima i sjedište u Londonu, zasad nije poznat, a u njega su osim prostitutki učlanjene i zaposlenice u telefonskim seks-službama iz razvijenih zapadnih zemalja. Taj sindikat dosad je od velikih sindikalnih centrala priznala jedino ona u Nizozemskoj pa bi ovo mogao biti značajan korak u njegovoj legalizaciji.

Temeljni je zahtjev članica sindikata da se prostitucija prizna kao legalna privredna aktivnost tako da i zaposlenice u toj sferi dobiju socijalna prava. Britanski su zakoni dvosmisleni: prostitucija nije zabranjena, ali je poticanje na prostituciju kažnjivo djelo. Budu li primljene u britanski sindikat GMB, delegatkinje međunarodnog sindikata seksualnih radnica pokušat će se, najavila je njegova predsjednica Ana Lopes, izboriti za svoj legalni status, a upravo bi to moglo biti problem za tu veliku sindikalnu organizaciju u kojoj ima i konzervativnih sindikata. GMB, jedan od najstarijih britanskih sindikata, vrlo je tradicionalistički nastrojen, a stvorili su ga u drugoj polovici 19. stoljeća radnici u radionicama za izradu kotlova.

Vezane vijesti

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici sindikata koji predstavljaju službenike i namještenike, odnosno zaposlenike čije se plaće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika