Objavljeno u Nacionalu br. 332, 2002-03-26

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Irska: Sud oslobodio navodnog ubojicu novinarke

Irski prizivni sud odbacio je prvostupanjsku presudu kojom je 37-godišnji irski kriminalac Paul Ward lani osuđen na doživotni zbog jednog od najpoznatijih ubojstava u Irskoj zadnjih godina, smaknuća poznate irske novinarke Veronice Guerin, koja se istaknula razotkrivanjem irskog kriminalnog podzemlja. Nju je 1996. sa šest metaka iz pištolja ustrijelio muškarac koji je sa suučesnikom sjedio na motorkotaču kad se za upravljačem svog automobila zaustavila pred semaforom u Dublinu. Veronica Guerin bila je iznimno hrabra i poštena u razotkrivanju narkomanskog podzemlja. Irska policija pokrenula je najveću kriminalističku istragu u svojoj povijesti. Nakon višegodišnje istrage podignute su optužnice protiv nekoliko ljudi, navodno umiješanih u planiranje i izvršenje ubojstva. Budući da svi nisu bili istodobno dostupni irskom pravosuđu, najprije se sudilo navodnim neposrednim izvršiteljima, a potom i navodnom naručitelju, najpoznatijem irskom krijumčaru droge Johnu Gilliganu, čije je nezakonite poslove ona razotkrila a on joj je zbog toga nekoliko puta prijetio. Svi optuženi su osuđeni, Paul Ward na doživotni zatvor kao izvršitelj, a Gilligan kao naručitelj ubojstva.
Wardovi branitelji su se žalili, tvrdeći da je presuda donesena na temelju samo jednog sumnjivog dokaza, svjedočenja njegova navodnog suučesnika Charlesa Bowdena, koji je bio član iste bande kao i Ward, ali je postao policijski doušnik. Branitelji su dokazivali da je Bowden imao dobre razloge da svjedoči protiv Warda, jer je tako dobio oprost za svoje zločine, a sud je taj argument prihvatio. Ward, međutim, neće biti oslobođen iz zatvora, jer je u međuvremenu, dok je čekao na suđenje zbog tog ubojstva, sudjelovao u krvavoj zatvorskoj pobuni pa je zbog toga osuđen na 14 mjeseci zatvora. To najvjerojatnije neće utjecati na presudu naručitelju Gilliganu, jer je on nije osuđen na temelju Bowdenova svjedočenja.

Vezane vijesti

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Niti pljusak koji se spustio na Poznanj nije ih mogao zaustaviti i primiriti. Više od 20.000 raspjevanih irskih navijača "okupiralo" je središte… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika