Objavljeno u Nacionalu br. 332, 2002-03-26

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Najveći američko-južnokorejski manevri

U Južnoj Koreji počeli su dosad . Nikada u pokretu nije bilo toliko vojnika još od Korejskog rata 1950.-1953. U manevrima sudjeluje gotovo svih 37.000 američkih vojnika stacioniranih u Koreji, ali i dodatne američke postrojbe koje su stigle iz Japana, SAD-a i s pacifičkog otoka Guamo. U manevrima sudjeluje i oko 650.000 južnokorejskih vojnika. Simulira se kako bi američke i južnokorejske snage reagirale na eventualni masovni napad Sjeverne Koreje, koja ima više od milijun vojnika. Dio manevara neće se obavljati na terenu, nego će se upotrijebiti kompjutorska simulacija. Posebno spektakularna bit će simulacija iskrcavanja s mora blizu industrijskog grada Pohanga na jugoistoku.
Sjevernokorejska vlada oštro je prosvjedovala protiv manevara, a sjevernokorejski listovi objavili su nekoliko komentara u kojima se tvrdi da su to pripreme za invaziju na Sjevernu Koreju, pri kojoj će Amerikanci “ispiti gorku čašu poraza”.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika