Objavljeno u Nacionalu br. 334, 2002-04-09

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Bivši šef financija Vojske Jugoslavije osuđen na 2,5 godine zatvora

Vojni sud u Beogradu, osudio je umirovljenog general-pukovnika Živorada Vujčića, bivšeg načelnika financija Vojske Jugoslavije na dvije i pol godine, pukovnika Milana Kovačevića na osam mjeseci zatvora, dok je pukovnik Dušan Orlić oslobođen optužbe.
Bivšeg načelnika Pete uprave Generalštaba za planiranje razvoja i financije VJ, koji je optužen za zloupotrebu položaja i primanje mita, sud je oglasio krivim jer je protupravno raspolagao depozitnim računom P-20 u “JU garant banci” koji je oglašen tajnim, čime je oštetio vojni proračun za oko 12 milijuna dinara.
Kazneno vijeće Vojnog suda oslobodilo je generala Vujčića optužbe da je favorizirao firme “Jumko”, gdje mu je kćerka bila direktor maloprodaje i “Konit”, čiji je suvlasnik njegov sin, tako što je tim poduzećima obavljao isplate prije isteka roka dospijeća, jer za takve optužbe nije bilo dokaza.
Sud tijekom postupka nije utvrdio da je bivši načelnik Uprave financija VJ primio mito, kao što je navedeno u optužnici, rekao je u obrazloženju presude, sudac pukovnik Đorđe Trifunović.
Pukovnik Kovačević, koji je optužen za zlouporabu položaja osuđen je, jer je svijesno i voljno pomagao generalu Vujčiću da raspolaže računom P-20 i omogući mu nezakonit promet između “JU garant banke” i računalnog centra VJ.
“Presuda koja je izrečena “u ime naroda” trebala je biti proglašena “u ime Pavkovića”, jer je cijeli proces vođen kako bi se načelnik Generalštaba obračunao sa mnom. Osuđen sam, a za više od tri mjeseca koliko se vodio postupak nije priložen niti jedan dokaz o mojoj navodnoj krivnji, rekao je general Živorad Vujčić, poslije izrečene presude.
Ističući da je zgranut izrečenom kaznom, bivši načelnik financija VJ najavio je da će uskoro na konferenciji za novinstvo iznijeti sve malverzacije vezane za VJ.

Vezane vijesti

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U akciji Službe za borbu protiv organiziranog kriminala i Tužiteljstva za organizirani kriminal u Beogradu i Čačku uhićeno je troje osumnjičenih za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika