Objavljeno u Nacionalu br. 334, 2002-04-09

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Uspješan povratak svemirske letjelice

Kineska vlada objavila je da je uspješno završen let svemirskog modula Shenzhou III, koji je 5. ožujka lansiran za svemirskog poligona Jiuquan u kineskoj sjevernoj pokrajini Gansu, koji se sretno spustio u Unutarnjoj Mongoliji nakon sedmodnevnog leta. Riječ je o još jednom eksperimentu kojim treba iskušati tehnologiju za let prvog kineskog astronauta. Ispitivani su ne samo sustavi za lansiranje modula i za njegov povratak na Zemlju, nego i sustavi održavanja životnih uvjeta u letjelici, kako bi ona bila osposobljena za boravak čovjeka. Navodno su u letjelici bili postavljeni senzori, koji su kontinuirano mjerili razinu kisika i temperaturu.
Prema mišljenju zapadnih stručnjaka, taj uspješni eksperiment mogao bi navesti kineske stručnjake da ubrzaju slanje prvog Kineza u svemir. Dosad se planiralo da to bude 2005., no zbog dosadašnjih uspješnih eksperimenata prvi kineski astronaut mogao poletjeti već sljedeće godine. Prvi eksperiment sa svemirskom modulom Kina je napravila 1999., kad je modul 14 puta obišao zemlju a Kina iskušala sustave za lansiranje i za povratak modula. Drugi je izveden lani u siječnju, kad su u svemir eksperimentalno poslani jedan majmun, pas, kunić i puž, koji su Zemlju obišli 108 puta.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika