Objavljeno u Nacionalu br. 334, 2002-04-09

Autor: Nacionalova redakcija

Barem četiri pomoćnika Tonina Picule uskoro će diplomatsku službu nastaviti kao hrvatski veleposlanici. Josip Paro, Nenad Prelog, Mislav Kukoč i Vladimir Matek potkraj ljeta preuzimaju nove dužnosti u inozemnim metropolama. Paro će postati poklisar u Britaniji, Matek pri OESS-u i UN-u u Beču, a Kukoč u Pragu. Prelog najvjerojatnije odlazi u Irsku, a veleposlaničku sinekuru mogao bi dobiti i Ivan Del Vecchio. Upitan je samo Matek koji je donedavno bio hrvatski zastupnik pri Vijeću Europe u Strasbourgu i njegovi osporavatelji smatraju da je prekratko u Zagrebu. Paro i Matek već godinama su profesionalni diplomati, a preostala trojica su u MVP dospjeli po stranačkom kriteriju, Prelog iz HSS-a, Kukoč iz HSLS-a, a Del Vecchio iz SDP-a.
Idućih mjeseci petnaestorici veleposlanika istječu mandati. Iako u MVP-u odbijaju otkriti o kojim je državama riječ, Nacionalove informacije iz pouzdanih izvora odnose se na Kinu, Rusiju, Kanadu, Indiju, Izrael, Britaniju, Španjolsku, Portugal i misiju UN-a u Ženevi. bit će upućen i u Finsku, Nizozemsku, Brazil, Češku, Poljsku, Maleziju i još dvije-tri zemlje.
Veleposlanici su trebali biti zamijenjeni početkom lipnja, ali Picula je to odgodio za rujan zbog koalicijskih odnosa u vladajućoj petorki. Za razliku od 90-ih, kad je Tuđman suvereno raspoređivao tko će kamo otići, Picula djelomice može sam izabire suradnike, ali ih mora odobriti Račan koji se dogovara s predsjednicima ostalih četiriju stranaka na vlasti, kao i predsjednikom Mesićem, u čije ovlasti spada i formalno potvrđivanje novoimenovanih diplomata. A saborski Odbor za vanjsku politiku obavlja intervjue s diplomatskim kandidatima i izriče mišljenje o njihovoj kompetentnosti.
Zasad je gotovo sigurno da Marija Nobila, kojemu istječe mandat u Beču, čeka pomoćnički položaj. Neki smatraju da bi na ispražnjena mjesta mogli računati i Jakša Muljačić, Darko Bekić, Frane Krnić i Hido Biščević. Muljačić zbog velikog posla u odnosima s Haaškim sudom podržava nekolicina Račanovih ministara, dok je Bekićev adut dugogodišnje diplomatsko iskustvo. Krnić je prije Španjolske bio u Čileu i slovi kao najbolji hrvatski diplomat u zemljama španjolskog govornog područja. Biščević je u Moskvi obavljao važne poslove kao osoba od Tuđmanova povjerenja. Većinu mjesta pomoćnika ministra vanjskih poslova zauzet će zacijelo opet politički imenovani diplomati, koje će iz stranačkih kartoteka izvući Račan, Budiša i Tomčić, a u manjoj mjeri vjerojatno i Vesna Pusić i Kramarić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika