Objavljeno u Nacionalu br. 335, 2002-04-16

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Političke igre oko Gordana Čačića

Među koalicijskom petorkom i Uredom predsjednika po svemu sudeći postignut je konsenzus oko imena trojice šefova tajnih službi. Šef Protuobavještajne agencije postao bi Franjo Turek, dosadašnji ravnatelj SZUP-a. Šef kontraobavještajne službe postao bi Damir Lončarić, dosadašnji šef Hrvatske izvještajne službe (HIS), a šef vojne obavještajne službe, kao što je to Nacional prvi prije dva tjedna objavio, trebao bi postati Gordan Čačić.
Prema informacijama Nacionala, jedini otpor postavljanju Čačića pruža Đurđa Adlešić, HSLS-ova šefica saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost. Njoj je navodno sumnjivo Čačićevo brzo napredovanje u vrijeme HDZ-a pa traži da joj se to objasni. Međutim, Adlešićka je u sumnjama prema Čačiću ostala usamljena ne samo među koalicionim partnerima već navodno i u samom HSLS-u jer i ministar Jozo Radoš podržava postavljanje Čačića.
Istovremeno, prema istim informacijama, HSLS-ov kandidat, koga podržava Đurđa Adlešić je Jozo Trogrlić, šef SIS-a za područje Bjelovara, poznat iz akcije ‘Kameleon’. Upravo skupinu oko Trogrlića pojedinci iz vrha MORH-a optužuju da je tjedniku Globus dao kompromitirajuće materijale oko Marijana Ružmana, koji su tom tjedniku poslužili za njegovu ucjenu. Cijena njihova neobjavljivanja su bili transkripti Miloševićevih telefonskih razgovora.
Što se zna o Gordanu Čačiću? U MORH-u je znan kao jedini čovjek koji je imao petlju preuzeti Prvi gardijski zdrug nakon smjene generala Mile Ćuka. U MORH-u tvrde da je zbog toga Čačiću smrću prijetio Ante Filipović, zet pokojnog ministra Šuška, koji je smatrao da upravo on treba postati šef Gardijskog zdruga. Nakon što je čuo da ga Filipović čeka pred MORH-om, Čačić je odmah otišao do njega i pred svima s njim vrlo efikasno raščistio sve stvari. Poslije toga, Šuškov zet se nikada nije usudio prijetiti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika