Objavljeno u Nacionalu br. 335, 2002-04-16

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Odustala jedina kandidatkinja za predsjednicu

Roseana SarneyRoseana SarneyRoseana Sarney, jedina žena koja je istakla svoju kandidaturu za predsjedničke izbore, koji se u Brazilu trebaju održati u listopadu, povukla je kandidaturu zbog ogromnog skandala oko ilegalnog novca, koji je otkriven u njenom predizbornom stožeru. Policija je izvršila raciju njenog izbornog stožera te pronašla skoro 600.000 dolara ilegalne gotovine, čije porijeklo ona nije mogla objasniti. Zbog toga se ne samo morala povući iz izborne trke, nego je podnijela ostavku na položaj guvernerke brazilske savezne države Maranhao.
Ona je kći bivšeg brazilskog predsjednika Josea Sarneyja, vrlo je popularna pa je donedavno imala podršku preko 20 posto birača, te opasno ugrožavala dvojicu najvažnijih kandidata na predsjedničkim izborima, vladinog kandidata Josea Serru, te ljevičarskog kandidata Luiza Inazija Lulu de Silvu, koji prema trenutnim ispitivanjima javnog mnijenja uživa najveću podršku birača.
Roseana Sarney tvrdi da su netočne tvrdnje kako je do ilegalnog novca došla pronevjerom novca lokalne državne kompanije za razvoj, nego je po njenim riječima to novac od donacija pristalica. No, po brazilskom zakonu kandidati donacije ne smiju primati do lipnja, pa je i time prekršila zakon.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika