Objavljeno u Nacionalu br. 335, 2002-04-16

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Vojvoda od Westminstera i dalje najbogatiji

Vojvoda od Westminstera, britanski veleposjednik, zahvaljujući prošlogodišnjem porastu cijena zemljišta i nekretnina, zadržao je prvo mjesto na listi najbogatijih Britanaca i stranaca sa stalnim boravištem u Velikoj Britaniji, što je sastavlja britanski tjednik Sunday Times, a svoje bogatstvo je još i povećao. S imovinom procijenjenom na 4,4 milijarde funti prošle godine, ovogodišnja procijenjena vrijednost njegove imovine je 4,7 milijardi funti, u prvom redu zbog porasta cijena zemljišta u samom gradu Londonu, gdje je vojvoda vlasnik zemljišta i nekretnina u najluksuznijem dijelu grada, u četvrtima Mayfair i Belgravia.
I ostali bogataši, kojima se imovina temelji na nekretninama, tokom prošle godine prošli su dobro, kao i vlasnici velikih lanaca maloprodajnih trgovina, dok su loše prošli oni koji su bogatstvo imali u dionicama kompjuterskih i telekomunikacijskih tvrtki. Na drugom mjestu liste se kao i prošle godine nalazi poduzetnik Hans Rausing, koji ima kompaniju za pakiranje, a na treće se mjesto probio lord Sainsbury, vlasni istoimenog trgovačkog lanca. Prošle godine na trećem mjestu bio je vlasnik “Formule 1” Bernie Ecclestone, koji je ove godine pao na peto mjesto, jer ga je pretekla Charlene de Carvalho, kći slavnog pivarskog tajkuna Freddieja Heinekena, koja je naslijedila njegovih 2,96 milijardi funti kada je on umro prošle godine. Ona je jedina žena među deset najbogatijih Britanaca.
Na listi su se našle i neke slavne osobe, pa je tako književnica J. K. Rowling, autorica serije knjiga o malom mađioničaru Harryju Potteru, zahvaljujući fantastičnom uspjehu i knjiga i filma snimljenog po tom filmu, sada sa 226 milijuna funti na 147. mjestu rang liste. Američka glumica i pjevačica Madonna, koja stalno živi u Londonu, također je uvrštena na listu, te se nalazi na 161. mjestu sa 200 milijuna funti. Kraljica Elizabeta II, čije se bogatstvo procjenjuje na 275 milijuna funti nalazi se na 15. mjestu, a Olivia Harrison, udovica nedavno preminulog glazbenika Georgea Harrisona, bivšeg člana “The Beatlesa”, od kojeg je naslijedila 140 milijuna funti, nalazi se na 230. mjestu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika