Objavljeno u Nacionalu br. 338, 2002-05-08

Autor: Nacionalova redakcija

SAD

Ballard traži Kennedyjev PT-109

NEW YORK – Jedan od najpoznatijih svjetskih podvodnih istraživača počinje u pacifičkim vodama nedaleko Solomonskih otoka potragu za olupinom slavnog torpednog broda PT-109, kojim je za vrijeme Drugog svjetskog rata zapovijedao kasniji američki predsjednik John Kennedy. Istraživač Robert Ballard, koji se proslavio pronalaskom olupine “Titanica” upotrijebit će najnoviju tehnologiju, te podvodne kamere da pokuša pronaći brod čija se točna lokacija ne zna. Patrolni brod PT-109 potopljen je 2. kolovoza 1943. godine nakon što je na njega usred bitke usred noći naletio japanski razarač, te ga prepolovio. Tom prilikom dva su mornara poginula, a zapovjednik broda poručnik Kennedy s desetoricom preživjelih plivao je 15 sati dok nije došao do obale jednog obližnjeg otoka. Kennedy se posebno herojski ponio jer je tom prilikom vukao jednog ranjenog mornara držeći njegov pojas u zubima, a kasnije je sam otplivao do drugog otoka, gdje je domorocima predao poruku napisanu u kori kokosovog oraha za američku komandu. Zahvaljujući tome preživjeli s broda PT-109 su spašeni.
Patrolni brod će biti teško naći, jer je možda značajan dio olupine nestao, budući da je taj 25 metara dugački torpedni brod bio velikim dijelom građen od drva. Točno mjesto gdje ga je potopio razarač ne zna se, a – u to – tamo vladaju vrlo jake podvodne struje, koje su mogle olupinu odnijeti dosta daleko. Ipak, Ballard je uvjeren da će brod naći do 60. godišnjice njegova potonuća.

Vezane vijesti

Kud je plovio ovaj brod?

Kud je plovio ovaj brod?

Hrvatska policija za sada nema sigurne potvrde da je slovenski vojni brod danas bio u hrvatskim teritorijalnim vodama u Savudrijskoj vali, a o čemu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika