Objavljeno u Nacionalu br. 339, 2002-05-15

Autor: Nacionalova redakcija

BAHREIN

Zabranjena televizija Al Jazeera

Vlada Bahreina, bogate državice na obali Perzijskog zaljeva, zabranila je emitiranje arapske televizijske mreže Al Jazeera na svom teritoriju, optuživši je da je politički pristrana u korist Izraela i da nanosi štetu interesima Bahreina. Zabrana je objavljena uoči bahreinskih parlamentarnih izbora koje su mogli pratiti i inozemni mediji. Al Jazeera ima sjedište u susjednom Kataru i dopisništva po svim drugim arapskim zemljama. Nakon terorističkog napada na New York i Washington 11. rujna nekoliko je puta objavljivala ekskluzivne videosnimke Osame bin Ladena i jedina izravno prenosila američko bombardiranje Kabula.

Nakon što se rasplamsao sukob između Izraela i Palestinaca, na Zapadu zemalja su tu televiziju kritizirali da potiče antiizraelsku mržnju, dok se u nekim arapskim zemljama tvrdilo da se Al Jazeera, pod izlikom novinarske profesionalnosti, ponaša odviše neutralno. Bahreinska ocjena da Al Jazeera iznosi proizraelska gledišta i da su se u nju infiltrirali “cionistički agenti”, dosad je najžešća. No navodno je bahreinska vlada ljuta na katarsku televiziju iz posve drukčijih razloga: jer je nedavno objavila reportažu o antiameričkim demonstracijama u Bahreinu, iako je tamošnja vlada o tome zabranila bilo kakvo izvještavanje.

Vezane vijesti

Al Jazzera Balkans na OptiTV-u

Al Jazzera Balkans na OptiTV-u

Svi korisnici usluge OptiTV od 13. prosinca mogu pratiti regionalnu verziju programa globalno poznate televizijske kuće Al Jazzera. Al Jazzera… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika