Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

Autor: Nacionalova redakcija

MORH

Radoš zagovara štetni ugovor o obnovi MiG-ova

Jozo RadošJozo RadošMinistar obrane Jozo Radoš nije prihvatio povoljniju međunarodnu ponudu remonta hrvatskih zrakoplova MiG 21 u vrijednosti 7,1 milijun dolara uz dodatnu pogodnost remonta i prijenosa tehnologije u hrvatski zrakoplovno-remontni zavod u Velikoj Gorici, već pod svaku cijenu želi da MORH hitno uplati avans za ugovor sa rumunjskom tvrtkom Aerostar vrijedan 9,8 milijuna dolara s tim da se remont zrakoplova obavlja u Rumunjskoj, a ne u Hrvatskoj. Potpuno je nejasno kakvi motivi vode ministra Radoša u sklapanju nepovoljnijeg ugovora, osobito ako je poznato da je MORH pred bankrotom koji se može izbjeći jedino probijanjem proračuna.
Ugovor s rumunjskim Aerostarom, osim remonta osam zrakoplova MiG 21 BIS i četiri MiG 21 UM, sadrži i nabavu četiri zrakoplova tipa MiG 21 UM. Za remont i nabavu starih zrakoplova, a ne kupnju novih MORH se odlučio, osim zbog smanjenja proračunskih sredstava, i zbog kreditnih obveza za kupnju dvaju radarskih sustava i helikoptera “Bell”. Ta je nabava s američkim tvrtkama dogovorena za vrijeme bivše vlasti, a na otplate kredita do 2011. MORH će godišnje utrošiti oko 130 milijuna kuna.
Ove godine istječe remontni rok većini zrakoplova, te da za održavanje svih u sljedećih deset godina trebati osigurati oko 300 milijuna kuna, što je cijena samo jednog novog prosječnog zrakoplova zapadnog tipa.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika