Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

Autor: Nacionalova redakcija

BRITANIJA

OSUĐEN KRIVAC ZA SLINAVKU

Bobby Waugh, 56-godišnji stočar iz mjesta Heddon-on-the-Wall u engleskoj pokrajini Northumberland, proglašen je krivim za lanjsku epidemiju slinavke u Britaniji. Sud u Sunderlandu utvrdio je da se nije držao veterinarskih propisa i prije nego što se na njegovoj farmi pojavila slinavka, a ni nakon toga, pa je odgovoranšto su njegove svinje dobile slinavku, a potom što se bolest proširila s njegove farme.
Svojim svinjama davao je napoj koji je ilegalno prikupljao po restoranima u okolnim gradovima, pa i onima gdje se serviralo slinavkom zaraženo meso dopremljeno s Dalekog istoka, koje je nakon kuhanja za ljude bezopasno, ali je za životinje sirovo vrlo zarazno. Opazivši da su mu svinje oboljele, o tome nikoga nije obavijestio, nego je uginule svinje kri zakopao, a druge, pa i one zaražene prodavao. Epidemija je otkrivena tek kad su njegove svinje zarazile druge životinje u južnoj Engleskoj.
Epidemija, koja se brzo raširila po cijeloj Engleskoj, a pojavila se i u drugim zemljama, suzbijena je tek nakon što je ubijeno više od 4 milijuna grla stoke diljem Britanije, uz štetu od 1,7 milijarde funti. Tek u veljači Britanija se riješila oslobođena slinavke.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika