Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

Autor: Nacionalova redakcija

SOLOMONSKI OTOCI

PRONAĐEN KENNEDYJEV BROD

Robert Ballard, podmorski istraživač koji je 1985. na dnu Atlantika pronašao olupinu “Titanica”, u prvom je pokušaju otkrio i olupinu torpednog broda PT-109 kojim je u II. svjetskom ratu zapovijedao budući američki predsjednik John F. Kennedy, a koji je potonuo nakon što ga je u sudaru prepolovio japanski razarač u borbama za Solomonske otoke 1942. Kennedy, tada poručnik, iskazao kao heroj jer je uspio spasiti većinu članova posade, koje je poveo plivajući do obližnjeg otoka, jednog teškog ranjenika vukući tako što je satima držao njegov remen u zubima.
Dosad se nije znalo gdje je točno potonuo Kennedyjev brod pa je zemljopisni magazin National Geographic angažirao Ballarda. On je pomno proučio stare dokumente i sa svojom ekipom otišao na mjesto gdje mu se činilo da se olupina najvjerojatnije nalazi. Nađena je nedaleko od otoka Gizo, ali Ballard točnu lokaciju nije želio otkriti kako je podvodni gusari ne bi opljačkali.

Vezane vijesti

Kud je plovio ovaj brod?

Kud je plovio ovaj brod?

Hrvatska policija za sada nema sigurne potvrde da je slovenski vojni brod danas bio u hrvatskim teritorijalnim vodama u Savudrijskoj vali, a o čemu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika