Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

Autor: Nacionalova redakcija

IZRAEL

LANSIRAN ŠPIJUNSKI SATELIT

Špijunski satelit "Ofek-5"Špijunski satelit "Ofek-5"Izrael je u orbitu lansirao špijunski satelit “Ofek-5”, objavilo je izraelsko ministarstvo obrane. Izrael će tako moći pratiti vojno djelovanje na širem području Bliskog istoka, posebno u neposrednom susjedstvu. Satelit iste serije “Ofek-4” nije uspješno lansiran, a “Ofek-3” je, nakon što su mu prestale raditi baterije, lani izgorio u atmosferi.
Izrael sam lansira svoje špijunske satelite još od 1988., kad je lansiran “Ofek-1”. Drugi satelit iz te serije lansiran je 1990. a treći 1995. Nakon što je “Ofek-3” izgorio, Izrael se služio privatnim satelitom Eros koji, međutim, nije uspijevao zadovoljiti sve vojne potrebe.
“Ofek-4”, opremljen najmodernijom špijunskom tehnologijom, preciznim kamerama i senzorima proizvedenim u izraelskim tvrtkama, kružit će oko Zemlje na visini od 500 kilometara. Lansiran je s izraelskog poligona u zračnoj bazi Palmahin južno od Tel Aviva raketom Shavit, varijacijom dalekometne rakete Jericho, koja može nositi nuklearne glave.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika