Objavljeno u Nacionalu br. 343, 2002-06-11

Autor: Nacionalova redakcija

SINJSKA ALKA

Sinjski intelektualci kreću u borbu protiv desničarskog nasilja u 'alkarskom društvu’

Boris LjubičićBoris LjubičićZabrinuti za daljnju sudbinu Sinjske alke tridesetak zagrebačkih intelektualaca, porijeklom Sinjana, odlučilo je Viteškom alkarskom društvu uputiti Otvoreno pismo. Pismo su nazvali “Alka u 21. stoljeću”. Poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić, politolog i bivši alkar Aljoša Dragaš, inženjerka šumarstva Dragica Kita Dragaš, odvjetnik Drago Jukić, stomatolog dr. Ognjen Boko, odlučili su započeti akciju potpisivanja peticije, prvo među Sinjanima koji žive u Zagrebu. Potpis na Otvoreno pismo kojim se brane vrijednosti te viteške igre, prvi je stavio umirovljeni poznati sportski komentator Mladen Delić, koji je 1965. godine komentirao prvi televizijski prijenos Sinjske alke. Pismo su potpisali i Goran Ugrin, producent Zabavnog programa HTV, Branko Tripalo, profesor Tehnološkog fakulteta u Zagrebu i sin Mike Tripala, Svemir Delić Cico, Mladenov brat, nekadašnji vratar “Dinama” i “Hajduka”, leksikograf Mirko Tripalo, sutkinja Dunja Tripalo i mnogi drugi.
Potpisnici se ne slažu sa zbivanjima oko Alke i plaše se za njezin opstanak.
‘Svjetska vrijednost posljednjeg viteškog turnira u Europi i svijetu nakon 287 godina dovedena je u pitanje. Umjesto da se Alka u slobodnoj Hrvatskoj oslobodi zagrljaja dnevne politike ona postaje njezinim glavnim čimbenikom i nalazi se u stanju gašenja. Odbijanje odličja i poklona svog tradicionalnog pokrovitelja Predsjednika države, pa zatim preuzimanje istih u predsjedničkim dvorima, isključenjem iz alkarskog natjecanja najtrofejnijih alkara i slavodobitnika, s odlukama koje navodno potvrđuje ili čak donosi godinu dana pritvoreni vojvoda, viteško nadmetanje gubi svoje dvije osnovne osobine: viteštvo i igru’, stoji u Otvorenom pismu.
Potpisnici Otvorenog pisma traže povratak među alkare Ognjena Preosta (pet puta pobjednik), Stipe Breke (četiri pobjede) i Ivice Perića (slavodobitnik 2001.). Smatraju i da novog alkarskog vojvodu hitno treba izabrati, a ne kalkulirati sa “slučajem Norac”.
‘Predsjednik Mesić doista na Alki ne mora biti glavna osoba, ali ne smije biti ni persona non grata, rekao je za Nacional Boris Ljubičić.
Aljoša Dragaš, nekadašnji alkar i barjaktar u prvoj Alci održanoj u samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj, za Nacional je izjavio:’Svi politički obračuni štete Alci. Isključenjem sa priprema trojice najboljih alkara i časnih ljudi, učinjena je silna nepravda tim ljudima. Najgore je to što Alku ruše ljudi koji su u Viteškom alkarskom društvu, umjesto da se sačuva i zadrži njezin tradicionalni okvir. Treba pokrenuti inicijativu da Alka dođe pod zaštitu UNESCO-a. Alka bez presudnog upliva politike, put je očuvanja njezine autentičnosti’, smatra Aljoša Dragaš.
‘Znate li da engleska kraljica Elizabeta redovito gleda snimku Alke? Kada bi Alka bila drukčija, svi ljubitelji i uzgajatelji konja, vjerujte i poneki član engleske kraljevske obitelji, svake bi godine dolazili u Sinj. To bi mogao biti odličan i unosan posao’, kaže Aljoša Dragaš. ‘Teško mi padaju svi pokušaji da se Alka obezvrijedi. Sjećam se, Alku sam prenosio samo za područje Hrvatske, jer tadašnja TV Beograd je nije htjela preuzeti. Zato sam žalostan kada vidim kako mi sami ne znamo čuvati vrijednosti koju smo stvorili kroz stoljeća. Čudim se mojim Sinjanima da su dopustili sukobe unutar VAD-a, čudim se svima koji su se usudili ovako oskrnaviti Sinjsku alku’, kaže Mladen Delić.
Akcija zagrebačkih intelektualaca sinjskog porijekla naišla je na veliko zanimanje javnosti. Nadaju se da će pokrenuti promjene koje će sigurno spriječiti propast Alke.

Vezane vijesti

Podrška bilo kojem kupcu, pa i bivšim vlasnicima Dalmatinke

Podrška bilo kojem kupcu, pa i bivšim vlasnicima Dalmatinke

Oko 50 bivših radnika Dalmatinke Nove d.d. u stečaju najavilo je da će dati podršku bilo kojem kupcu, pa tako i braći Ladini, bivšim vlasnicima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika