Objavljeno u Nacionalu br. 344, 2002-06-19

Autor: Nacionalova redakcija

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ponavlja istragu o poslovnim aktivnostima Hrvoja Petrača

Hrvoje Petrač, zagrebački poduzetnikHrvoje Petrač, zagrebački poduzetnikPrema informacijama iz krugova bliskih Državnom odvjetništvu, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić inicirao je opsežnu obradu svih poslovnih aktivnosti kontroverznog zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Petrača. U tu svrhu u Državnom odvjetništvu navodno bi se trebao formirati i poseban tim istražitelja, koji bi trebali tijesno surađivati s pripadnicima policije. Zajednički tim ponovo će istražiti poslovanje Hrvoja Petrača u Hrvatskoj. Osim toga, posebna pozornost posvetit će se Petračevim inozemnim poslovnim aktivnostima i suradnicima. U tom dijelu obrade najviše pažnje istražitelji će posvetiti navodnoj Petračevoj umiješanosti u međunarodno krijumčarenje cigareta, za što postoje indicije na temelju njegovih tajno snimanih telefonskih razgovora.
Po svemu sudeći, oni su postali dostupni javnosti nakon što ih je bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski dostavio Europa press holdingu (EPH), koji ih je preko Denisa Kuljiša dostavio srbijanskim medijima bliskim tamošnjim obavještajnim krugovima. Potom su ti tajno snimani telefonski razgovori objavljeni u opskurnom srbijanskom tjedniku Nedeljni telegraf, koji ih je iskoristio za tezu da hrvatska mafija vrši udar na Srbiju. Tada je iskonstruirano da je jedan od čelnika te mafije upravo Hrvoje Petrač, što su odmah prenijeli svi mediji pod kontrolom EPH i započeli javni linč Petrača.
Policija je tada započela istraživati tko je dostavio tajno snimane telefonske razgovore srbijanskim medijima, što je uznemirilo bivšeg državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, a posebno Denisa Kuljiša. Usporedo s time, novi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić krenuo je i u detaljnu obradu ‘slučaja Petrač’, što njegov prethodnik Ortynski nije učinio iako je u više navrata i javno sugerirao da bi Petrač mogao biti jedan od nositelja organiziranog kriminaliteta u Hrvatskoj. Nova obrada svih Petračevih aktivnosti u Hrvatskoj i u inozemstvu napokon bi trebala pokazati je li Petrač doista dio kriminalnog miljea ili je tek spretan poduzetnik koji je duže vrijeme potpuno neutemeljeno bio na meti zbog nesposobnosti smijenjenog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog.

SPLITSKA FINANCIJSKA AFERA
Ministarstvo financija utvrdilo da je Zvonko Toula odgovoran za pljačku 30 milijuna dolara iz ‘Jadroplova’

Splitu prijeti nova velika financijska afera, koja se po ogromnim novčanim iznosima prenesenim na inozemne račune, može mjeriti samo sa Kutlinom pljačkom “Slobodne Dalmacije”. Nacional posjeduje rješenje Ministarstva financija, Odjela za drugostupanjski porezni postupak, iz kojeg se vidi da je Zvonko Toula, predsjednik Uprave splitskog brodara “Jadroplova” krivotvorio bilancu tvrtke za 1998. i 1999. godinu. Taj dokument potvrđuje da je Toula porezni gubitak za te godine uvećao za 254.774.703, 86 kuna.
Zasigurno na temelju tog dokumenta, znajući za činjenicu da je Toula namjerno povećao gubitak tvrtke za oko 30 milijuna dolara, drastično smanjio vrijednost “Jadroplova” i potpisao nepovoljni sale & leaseback aranžman sa njemačkim brodarom “Peterom Dohlom”, potpredsjednik Vlade Slavko Linić je prije desetak dana na Vladinoj koordinaciji izjavio da “Jadroplov” ne može dobiti državna kreditna jamstva u iznosu od 10 milijuna dolara, sve dok su mu na čelu kriminalci. Da je Linić tada mislio upravo na Zvonka Toulu Nacional je pisao još prošlog tjedna, kada je u zaštitu Toule stao bivši splitski gradonačelnik Ivica Škarić.
“Jadroplov”, čiju su imovinu strane banke u proljeće 1998. godine procijenile na oko 100 milijuna maraka, i koji je rujnu te godine u vlasništvu imao 18 brodova, tri godine kasnije ima svega tri broda, prijeti mu stečaj i otpuštanje radnika, od čega će najviše koristi imati upravo njemački brodar “Peter Dohl”. Porezna uprava, Područni ured Split, prema odredbama Općeg poreznog zakona, dužna je Općinskom državnom odvjetništvu protiv “Jadroplova” podnijeti kaznenu prijavu, a Ministarstvo financija “Jadroplov” isključiti iz platnog prometa. Mali dioničari i djelatnici “Jadroplova”, koji već deset mjeseci nisu primili plaću, već duže vrijeme su obavještavali državno odvjetništvo o pljački i kriminalu koji se provodi u splitskom brodaru, o neizvjesnoj sudbini 12 milijuna “Jadroplovovih” dolara na računu kod “Petera Dohla, te su podnijeli nekoliko kaznenih prijava protiv Zvonka Toule i članova Nadzornog odbora. Nadajući se da za “Jadroplov” ima spasa, oni ovoga tjedna očekuju prijem kod Slavka Linića.
bajro
MEDIJI I POLITIKA
Zanimljivo dodvoravanje EPH saborskim zastupnicima

Prije nekoliko dana Europa press holding (EPH), medijski koncern u suvlasništvu njemačkog WAZ-a i Ninoslava Pavića, Miroslava Kutle, Vinka Grubišića i Ivića Pašalića, medijskih ortaka poznatih iz afere Grupo, započeo je krajnje zanimljivo dodvoravanje saborskim zastupnicima. EPH je tiskao veliki broj osobnih podsjetnika i promotivnih blokova za bilješke sa logotipima svih novina koje posjeduje i u desnoj gornjoj stranici tih materijala otisnuo imena saborskih zastupnika. Nacionalu nije poznato jesu li baš svaki od 151 saborskog zastupnika dobio svoj prigodni poklon od EPH, ali ga je posve sigurno dobio jedan od tajnih suvlasnika tog koncerna Ivić Pašalić. Netko od njegovih kolega u saborskim klupama krišom je istrgnuo list iz njegovog prigodnog poklona i dostavio ga redakciji Nacionala, valjda kao dodatno svjedočanstvo o vezama Ninoslava Pavića i Ivića Pašalića. Nije poznato koliko je ta promotivna akcija koštala EPH, niti hoće li im to pomoći u podizanju prodaje njihovih izdanja bar u obiteljima saborskih zastupnika.

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika