Objavljeno u Nacionalu br. 345, 2002-06-26

Autor: Maroje Mihovilović

Izrael

NUKLEARNO ORUŽJE NA PODMORNICAMA

Izrael je počeo raspoređivati nuklearno oružje na svoje podmornice, tvrde autori knjige koja je ovih dana izašla u SAD-u. Izrael je to počeo činiti kako bi u svakom trenutku mogao odgovoriti bilo komu tko pokuša Izrael napasti atomskom bombom ili drugim oružjem za masovno uništavanje. Izrael je mala zemlja, pa bi napadač mogao pokušati prvim udarom uništiti izraelski nuklearni arsenal na kopnu. No podmornicu s nuklearnim oružjem, koja stalno plovi ispod morske površine, nije lako pronaći ni uništiti.
Joseph Cirincione, Jon Wolfsthal i Miriam Rajkumar, autori knjige “Smrtonosni arsenali: u potrazi za oružjem za masovno uništenje”, što ju je izdala američka Carnegie fondacija za međunarodni mir, tvrde da je Izrael u zadnje dvije godine dobio tri njemačke podmornice tipa “Dolphin” na dizelski pogon koje mogu nositi nuklearno oružje. Izrael je nedavno iskušao i svoju verziju krstarećih raketa, koje mogu nositi atomske bojne glave i ispaljivati se s podmornica. Nakon toga, tvrde autori, raspoređene su te krstareće rakete na podmornice.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika