Objavljeno u Nacionalu br. 345, 2002-06-26

Autor: Maroje Mihovilović

SJEVERNA KOREJA

GLADNI JEDU TRAVU

Sjevernu Koreju ponovno je zahvatila glad, unatoč relativno dobrom prinosu povrća ovog proljeća. Zemlje donatori zakasnile su s prilozima Svjetskom programu za hranu, a on nije mogao na vrijeme poslati potrebne količine u Sjevernu Koreju. Zbog toga stotine tisuća ljudi u Sjevernoj Koreji ne odlaze na posao nego izvan velikih gradova tragaju za bilo čim jestivim, a često beru travu kojom se hrane. Mnogi odlaze do morske obale i vade morske trave. Smanjio se i broj djece koja pohađaju nastavu.
Iako je zbog dobrog prinosa povrća vlada povećala dnevnu porciju hrane sa 250 na 350 grama, to je još uvijek upola manje od minimuma potrebnog za preživljavanje. Proteklih godina tu je razliku nadoknađivao Svjetski program za hranu, koji je osiguravao hranu za djecu, starce, nastavnike, bolesnike, a lani je prehranio oko 6,5 milijuna od 23 milijuna Sjeverne Korejaca. No ove godine dva najveća donatora – SAD i Japan – kasne s prilozima pa Svjetski program za hranu nije mogao dostaviti pomoć za 1,2 milijuna srednjoškolaca.
Sjevernu Koreju pogađa glad od 1991., kad se raspao socijalistički blok, koji je davao goleme donacije Sjevernoj Koreji, a tamošnja komunistička vlada odbija nužne ekonomske reforme koje bi preporodile privredu, pa i proizvodnju hrane.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika