Objavljeno u Nacionalu br. 347, 2002-07-10

Autor: Nacionalova redakcija

LONDON

Prosvjedi zbog spota

Videospot britanske organizacija No, za borbu protiv uvođenja eura, izazvao je oštre prosvjede britanske židovske zajednice i brojnih intelektualaca. U tom 90-sekundnom spotu, kojim se prosvjeduje protiv eura, u jednom trenutku se na ekranu pojavi glumac Rick Mayall odjeven poput nacističkog vođe Adolfa Hitlera te samo kaže “Ein Volk! Ein Reich! Ein Euro!”, što je parafraza poznate Hitlerove nacističke parole “Ein Volk! Ein Reich! Ein Fuhrer!” – “Jedan narod, jedna država, jedan vođa!” Mayall se na ekranu pojavljuje samo tri sekunde, a prema tvrdnjama nekih tvoraca tog spota njegovo pojavljivanje treba upozoriti britanske građane kako uvođenje eura može Britaniju utopiti u nedemokratskoj europskoj superdržavi.
Neke britanske židovske organizacije prosvjedovale su protiv spota, tvrdeći da se šalama na račun Hitlera autori spota rugaju milijunima židovskih žrtava Hitlerove politike. Pobunili su se i britanski pobornici eura, smatrajući nedopustivim da se njihovi napori za budući britanski ekonomski probitak u zoni zajedničke valute izjednačava s nacizmom.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika