Objavljeno u Nacionalu br. 348, 2002-07-17

Autor: Nacionalova redakcija

AMSTERDAM

Fortuynov ubojica štrajka glađu

Volkert van der Graaf, 32-godišnji ekološki aktivist, koji je 6. svibnja ove godine ubio u atentatu nizozemskog desničarskog političara Pima Fortuyna, te izazvao veliku državnu krizu, započeo je u zatvoru štrajkati glađu, prosvjedujući protiv odnosa vlasti prema njemu. On je prije nekoliko dana odbio primati hranu, ali za sada još uzima vodu, iako je zaprijetio i štrajkom žeđu. Zatražio je od svojeg odvjetnika da o tome obavijesti vlasti i javnost.
Predstavnik za štampu javnog tužitelja u najvećem nizozemskom gradu Amsterdamu Robert Meulenbroek potvrdio je da je tužitelj službeno obaviješten, da Volkert van der Graaf štrajka glađu nezadovoljan što je pod neposrednom, neprekidnom paskom videokamerama 24 sata na dan, te da se u njegovoj ćeliji nikada stoga ne gasi svjetlo.
Volkert van der Graaf za sada odbija reći zašto je ubio Fortuyna. Njegovo ubojstvo samo nekoliko dana prije nizozemskih parlamentarnih izbora imalo je velikog utjecaja na rezultate izbora, jer je Fortuynova lista dobila izuzetno mnogo glasova, te je zahvaljujući tome dobila i ponudu da uđe u vladu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika