Objavljeno u Nacionalu br. 348, 2002-07-17

Autor: Nacionalova redakcija

RIM

Mafijaši štrajkaju glađu

Preko 300 istaknutih talijanskih mafijaša, koji u talijanskim zatvorima služe dugogodišnje zatvorske kazne po vrlo strogim pravilima, započeli su štrajk glađu tražeći ublažavanje uvjeta njihova tamnovanja. Štrajk je započeo u zatvoru Marino del Trento, otočkom zatvoru u sjevernoj Italiji, gdje doživotnu robiju služi i talijanski “kum kumova” Salvatore “Toto” Riina, a potom se proširio u još tri zatvora sa strogim režimom.
Talijanski mafijaši su zatvoreni u skladu s propisima, koji su privremeno doneseni 1992. godine, a po kojima se mafijaši u zatvoru ne smiju družiti, pa se vlasti stalno trude da budu tako raspoređeni da nigdje ne susreću jedan drugog. Zatvorenici su 22 sata u svojim ćelijama, a imaju samo dva sata rekreacije. Imaju pravo samo na jedan obiteljski posjet mjesečno, te na samo jedan telefonski poziv mjesečno, koji ne može trajati dulje od 10 minuta.
Oni smatraju da su ti propisi nečovječni, te traže njihovo ublažavanje, a ušli su u štrajk glađu nakon što službeni njihov zahtjev talijanskom ministarstvu pravosuđa da se ukinu privremeni propisi nije imao uspjeha. Ministarstvo pravosuđa objavilo je da ne namjerava ublažiti uvjete njihova tamnovanja, nego, naprotiv dosadašnji privremeni propis pretvoriti u stalni. Što se štrajka glađu mafijaša tiče u ministarstvu kažu da to nije pravi štrajk, jer mafijaši jedino ne jedu zatvorsku hranu, ali jedu ono što im šalju od kuće, te ono što mogu kupiti u zatvorskoj kantini.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika