Objavljeno u Nacionalu br. 350, 2002-07-30

Autor: Maroje Mihovilović

SAD

Zapadnonilski virus u Bijeloj kući

Medicinska služba Bijele kuće odlučila je poduzeti posebne mjere nakon što je u vrtu Bijele kuće pronađena mrtva vrana, za koju je ustanovljeno da je bila zaražena opasnim zapadnonilskim virusom. Prošlog tjedna pronađene su dvije mrtve vrane kod jedne fontane na Južnoj livadi vrta Bijele kuće, ali je jedna od njih bila već u takvom stanju raspada da se nije mogla transportirati u laboratorij u Marylandu, gdje se testiraju uginule ptice.
Zapadnonilski virus prijenose ptice, ali je on vrlo opasan i po ljude, jer kod ljudi može izazvati meningitis i upale kralježnice sa smrtonosnim posljedicama. Taj je virus prvi puta detektiran u Ugandi pedesetih godina, a izvan Afrike bio je potpuno nepoznat donedavno. Čini se da su neke zaražene afričke ptice, koje su uvezene u SAD krajem devedesetih prenijele zapadnonilski virus u SAD. On je prvo 1999. godine zamijećen kod ptica u New Yorku i Washingtonu, a sada se počeo širiti diljem SAD, pa su zaražene ptice pronađene i u Teksasu, ali i u kanadskoj pokrajini Manitobi. Ove godine je u Washingtonu otkriveno 45 uginulih ptica oboljelih od zapadnonilskog virusa, a i u zoološkom vrtu u Washingtonu od virusa su preminula dva flaminga. Od 1999. godine od zapadnonilskog virusa oboljelo je u SAD 160 osoba, od toga ih je 18 umrlo. Liječnici Bijele kuće preporučaju tamošnjim zaposlenicima da izbjegavaju svaki kontakt s pticama, koje žive u vrtu.

Vezane vijesti

Bijeloj kući izmiče rješenje za sirijski kaos

Bijeloj kući izmiče rješenje za sirijski kaos

Obamina administracija, ogorčena zbog eskalacije nasilja u Siriji i blokiranja oštrije akcije protiv sirijske vlade potezima Rusije i Kine tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika