Objavljeno u Nacionalu br. 350, 2002-07-30

Autor: Maroje Mihovilović

Njemačka

Izložba o kalašnjikovu

Mihail Kalašnjikov, 82-godišnji ruski izumitelj, koji je izumio AK-47, najslavniju i najprodavaniju automatsku pušku na svijetu, stigao je u Njemačku da prisustvuje otvaranju izložbe posvećene tom njegovom izumu. Od kada je prije više od pola stoljeća Kalašnjikov projektirao pušku, te nakon što je una ušla u proizvodnju, automatska puška AK-47 proizvedena je u nekoliko stotina milijuna primjeraka, i to ne samo u njegovoj domovini Rusiji, nego u mnogim drugim zemljama. Taj automat danas je standardno naoružanje u brojnim armijama svijeta, ali ga upotrebljavaju posebno rado pripadnici raznih gerilskih i terorističkih grupa.
Kalašnjikov je dao intervju njemačkom dnevniku “Bild”, te rekao da ne osjeća nikakvu grižnju savjesti što je izumio sredstvo, kojim je ubijeno tako mnogo ljudi diljem svijeta. “Ja bih radije” – rekao je – “da sam izumio nešto što bi bilo korisno u miru, seljacima, na primjer, neku efikasnu kosilicu, no, bila su ratna vremena i ja sam morao napraviti nešto od koristi za obranu domovine. Uostalom, za moj izum na neki način su zaslužni Nijemci. Naši su se vojnici stalno žalili da Nijemci imaju superiornije oružje od nas. Zato sam im želio dati u ruke nešto što će biti bolje od njemačkog oružja” – rekao je Kalašnjikov.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika