Objavljeno u Nacionalu br. 350, 2002-07-30

Autor: Maroje Mihovilović

Francuska

Chirac smijenio šefa inozemne tajne službe

Jacques ChiracJacques ChiracFrancuski predsjednik Jacques Chirac smijenio je sa svojeg položaja dosadašnjeg šefa francuske inozemne tajne službe DGSE Jean-Claudea Cousserana, a francuska štampa tvrdi da je to uradio stoga što je Cousseran proteklih godina, dok su francusku vladu predvodili socijalisti, vodio istragu o jednoj tajnih isplati francuske vlade u inozemstvu osamdesetih godina dok je na čelu vlade bio sadašnji predsjednik Chirac.
Riječ je o poznatoj aferi, koja je izbila kada je Chirac optužen da je kao premijer odobrio da se preko jednog libanonskog i jednoj japanskog financijera isplati odšteta za petoro francuskih taoca, što su ih držali neki ekstremistički islamski teroristi u Libanonu. Tada se pojavila i tvrdnja da je dio tog novca završio i u privatnim francuskim džepovima. Chirac je nijekao da je takva odšteta ikad isplaćena, ali je prošla socijalistička vlada Lionela Jospina navodno tajnim službama naredila da se ta epizoda istraži.
Chirac je zbog toga bio bijesan, ali dok su socijalisti držali francusku vladu ništa nije mogao uraditi. Nakon nedavnih izbora vladu je formirala Chiracova desnica, pa je on smjesta odlučio poduzeti mjere da se svaka istraga prekine. Sada je smijenjen Jean-Claude Cousseran, a prije nekoliko tjedana smijenjen je i šef francuske kontraobavještajne službe DST Jean-Kacques Pascal.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika