Objavljeno u Nacionalu br. 352, 2002-08-13

Autor: Nacionalova redakcija

JORDAN

ZABRANJENA TELEVIZIJA AL JAZEERA

Jordanska vlada zabranila je djelovanje popularne arapske televizijske stanice “Al Jazeera” na svojem teritoriju, nezadovoljna jednom emisijom u kojoj je kritizirana politika jordanskog kralja Abdullaha. Prije nekoliko dana ta TV-stanica, koja ima sjedište u Kataru, te dopisništva u brojnim arapskim zemljama i diljem svijeta, a koja emitira preko satelita i kabela, emitirala je jednu panel-raspravu u kojoj su sudionici osuđivali mirovni sporazum Jordana i Izraela, politiku kralja Abdullaha prema Palestincima, te prema Izraelu, te izrekli neke vrlo oštre ocjene kralja i jordanske vlade. Jordanska vlada bila je ogorčena tom emisijom, te je ministar informiranja Mohammad Adwan naredio da se ured te TV-mreže u Ammanu zatvori, te njenim novinarima zabrani izvještavanje iz Jordana.
Uredništvo “Al Jazeere” odbilo je optužbe ministra adwana da je emisija prešla sve granice objektivnog informiranja i sve etičke granice novinske profesije. Ta TV-mreža našla se prošlih dana i na udaru kritika vlasti u drugim arapskim zemljama, Saudijske Arabije i Iraka, na primjer. Jordan je već jednom 1998. godine zabranio njen rad u Jordanu, ali je nakon šest mjeseci zabrana ukinuta. “Al Jazeera” je i među jordanskim gledateljima jako popularna zbog svojeg živog načina izvještavanja, brojnih ekskluzivnih priloga, te zbog radikalnog odnosa prema palestinskom pitanju. “Al Jazeera” se pročula diljem svijeta zbog svojih ekskluzivnih snimaka Osame Bin Ladena.

Vezane vijesti

TV prava za Premierligu prodana za 1,5 milijardi eura više

TV prava za Premierligu prodana za 1,5 milijardi eura više

Engleska nogometna liga EPL je u srijedu objavila prodaju televizijskih prava za utakmice Premier League za razdoblje od 2013. do 2016. godine za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika