Objavljeno u Nacionalu br. 353, 2002-08-21

Autor: Nacionalova redakcija

ŠVEDSKA

Princeza otkrila da ima disleksiju

Švedska princeza VictoriaŠvedska princeza VictoriaŠvedska princeza Victoria, kći švedskog kralja Karla Gustava XVI., otkrila je na konferenciji u Orebru da pati od disleksije, da je zbog toga što nije zbog te bolesti mogla korektno čitati imala neugodnosti u školi, jer su joj se druga djeca rugala i zadirkivala je da je glupa. Konferencija je posvećena problemu nasilnog i neugodnog ponašanja prema pojedincima, posebno prema onima koji se socijalno razlikuju, a princeza nije unaprijed najavila o čemu će govoriti. Objasnila je da je odlučila govoriti o svom problemu kako bi ljude koji imaju isti problem potaknula da se s njim suoče i govore o njemu kako bi ih bližnji razumjeli.

Kad je vidjela kako se muči s čitanjem, i sama je pomislila da je glupa, sve dok joj nisu objasnili da rije problem u inteligenciji nego u funkcionalnom poremećaju u mozgu od kojeg pate mnogi ljudi, a neke forme disleksije imali su čak i britanski ratni premijer Winston Churchill i jedan od najvećih znanstvenika u povijesti čovječanstva Albert Einstein.

I princezin otac, kralj Karl Gustav XVI., patio je od disleksije. Nakon što je uočen njen problem, angažirani su posebni učitelji pa je on ublažen.

Vezane vijesti

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Laurent Blanc, izbornik francuske nogometne reprezentacije, može biti vrlo zadovoljan zadnjom provjerom svoje selekcije pred Euro. Francuska je u Le… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika