Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Nacionalova redakcija

Homoseksualni brakovi

Predsjedništvo SDP-a posvadilo se oko izmjena Obiteljskog zakona i odlučilo da, kako je već odlučio i HSLS, neće podržati homo-brakove

Šime Lučin za vrijeme Guy Pridea u ZagrebaŠime Lučin za vrijeme Guy Pridea u ZagrebaPremda je prije nekoliko tjedana iz SDP-a najavljeno kako će njihovi zastupnici podržati novi prijedlog Obiteljskog zakona i odredbe kojima se homoseksualnom parovima priznaju prava na naslijeđivanje imovine, po svemu sudeći od toga neće biti ništa. Na prošlotjednoj sjednici proširenog predsjedništva socijaldemokrata, došlo je do sukoba između zagovornika ove odredbe, i tzv realista koji smatraju da bi u predizbornoj godini inzistiranje na zagovaranju prava homoseksualaca dodatno smanjilo ionako loš SDP-ov rejting u javnosti.

Protiv odredbi o homoseksualnim zajednicama bili su Slavko Linić, Mato Arlović i Mato Crkvenac, koji je iznio argument kako za ostvarivanje njihovih prava ionako nema novca u proračunu za 2003. godinu. Na suprotnoj strani bili su Šime Lučin, Davorko Vidović, Milanka Opačić i Igor Dragovan prema čijem shvaćanju zalaganje za prava seksualnih manjina stranci može povećati popularnost. Kao i puno puta dosada Ivica Račan se nije miješao u sukob svojih suradnika, ali njegovu su šutnju obje skupine protumačile kao podršku Liniću, Crkvencu i Arloviću. Konačnu odluku o homoseksualnim pravima SDP će donijeti tijekom slijedećih nekoliko dana, no po svemu sudeći na pomolu je pobjeda stranačkih konzervativaca.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika