Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Nacionalova redakcija

Ratni zločini, reagiranja

Demanti Milana Ramljaka iako svjedoci tvrde da je ipak bio na tajnom sastanku 1991. godine u Gospiću

Milan Ramljak, veleposlanik RH u Berlinu
Milan Ramljak, veleposlanik RH u Berlinu U Nacionalu broj 354 od 27. kolovoza 2002. objavljen je članak pod naslovom “Ika Šarić dobila deset godina skrivanu kasetu sa svjedočenjem sudionika gospićkog masakra”. U tom je članku njegova autorica Jasna Babić iznijela neistinitu tvrdnju koja se tiče mene, te vas stoga molim da u skladu sa Zakonom o tisku u idućem broju svojeg tjednika objavite ovaj ispravak.

1. Nisam bio nazočan na sastanku koji su 3. prosinca 1991. predsjednik Vlade Franjo Gregurić i ministar obrane Gojko Šušak navodno održali s gospićkim dužnosnicima Draženom Jurkovićem, Antom Karićem i Milanom Hrastom, niti mi je poznato da se taj sastanak zbio.

2. U doba kad je sastanak navodno održan nisam bio ministar pravosuđa. Tada sam bio potpredsjednik Vlade (od 1990. do 1992.), a dužnost ministra pravosuđa obavljao sam od 1998. do 1999.

3. Dana 3. prosinca 1991. nisam se čak ni nalazio u Zagrebu. Na sjednici Vlade 29. studenoga 1991. odlučeno je da pođem u Slavoniju i ondje sudjelujem u organizaciji obrane nakon pada Vukovara. Na put sam pošao 1. prosinca, a u Zagreb sam se vratio 14. prosinca 1991.

4. Nisam sudjelovao ni u jednom sastanku – ni u Vladi, ni u Kriznom stožeru, ni u Vrhovnom državnom vijeću – na kojemu bi se razmatrao “gospićki slučaj”.

Premda Milan Ramljak, danas veleposlanik u Berlinu, kategorički tvrdi da Nacionalov tekst o gospićkom slučaju u kojemu se spominje da je on bio jedan od prisutnih na tajnom sastanku ličke delegacije; Dražena Jurkovića, vladinog povjerenika za Liku, Ante Karića, predsjednika ličkog Operativnog štaba i Milana Hrasta, šefa kosinjskog kriznog štaba, s članovima hrvatske Vlade, nije točan, dapače, da u to doba uopće nije boravio u Zagrebu, svjedoci tvrde upravo suprotno. Nacional je objavio kako su 3. prosinca 1991. tročlanu ličku delegaciju na Markovom trgu primili Franjo Gregurić, premijer ratne vlade nacionalnog jedinstva, Gojko Šušak i Milan Ramljak. U tekstu je navedeno da je sastanak okončan Gregurićevim obećanjem da će se temeljito ispitati nestanak gospićkih Srba i informacije da se po nalogu Tihomira Oreškovića priprema masakr srpskog sela Kosinj.

Najprije je Dražen Jurković novinarima Nacionala potvrdio da je Ramljak bio prisutan tom tajnom sastanku, ali ne u svojstvu ministra pravosuđa, kako je pogrešno navedena njegova titula u spomenutom tekstu, nego potpredsjednika Vlade. Tu je činjenicu potom još jednom potvrdio na suđenju gospićkoj skupini za ratni zločin i Ante Karić, imenovavši Ramljaka kao jednog od protagonista sastanka na kojemu se raspravljalo o sudbini Srbi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika