Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Nacionalova redakcija

Rusija - političari

Željeznov osnovao stranku

Predsjednik ruskog parlamenta, jedan od najmoćnijih ljudi Rusije, donedavno jedan od najistaknutijih članova Komunističke partije Rusije, osnovao je novu stranku, tri mjeseca nakon što su ga komunisti izbacili. Stranka se zove Ruska obnova, a on je objavio da će se ta stranka “boriti za socijalnu državu, očuvanje načela socijalne pravde, podršku održavanju odgovarajuće razine vojnih sposobnosti i sigurnosti zemlje, jačanje međunarodne političke uloge Rusije kao velike sile”. Na osnivačkom kongresu stranke on je rekao da će to biti “stranka radnog naroda sa vrlo širokom bazom u članstvu”.
Na kongresu se okupilo oko 600 delegata, a među prisutnima je bio i bivši ruski predsjednik Mihail Gorbačov. Željeznov je izbačen iz Komunističke partije u lipnju, kada nije poslušao partijsku direktivu da dade ostavku na svoj položaj u znak prosvjeda zbog toga što su centristi vjerni predsjedniku Vladimiru Putinu u parlamentu smijenili s njihovih položaja u parlamentarnim odborima većinu komunističkih poslanika. Preostali komunisti na vodećim položajima u parlamentu u skladu s tom direktivom su napustili svoje položaje, ali najmoćniji među njima Željeznov je to odbio uraditi.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika