Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Nacionalova redakcija

D. R. KONGO – ZIMBAMBVE

Vojska Zimbabvea napušta kongoanski Grad Dijamanata

Vojska Zimbabvea počela je sa povlačenjem iz grada Mbujija Mayija, u čijoj se blizini nalaze najveća nalazišta dijamanata u DR Kongu, te neka od najvećih u Africi, pa će taj grad ponovno preuzeti vlasti DR Konga, što je novi dokaz normalizacije stanja u tom državi, donedavno razaranoj građanskim ratom. Zimbabve je u tom građanskom ratu bio saveznik središnjoj vladi DR Konga, te branio Mbuji Mayi od napredovanja kongoanskih pobunjenika, te njihovih saveznika, vojska susjedne zemlje Ruande. Dijamanti su jedna od najvažnijih izvoznih roba DR Konga, a da je Mbuji Mayi pao u ruke pobunjenika vjerojatno bi – iz financijskih razloga – vlada u Kinshasi propala.
Mladi predsjednik DR Konga Joseph Kabila, međutim, vrlo je uspješno posljednjih mjeseci vodio pregovore s pobunjenicima i okolnim zemljama, koje su imale svoje snage na teritoriju njegove zemlje, pa su sve one pristale da povuku svoje snage. Nakon što su pobunjenici prestali sa svojim operacijama, a Ruanda počela povlačiti svoje snage iz DR Konga, sada je i Zimbabve počeo s povlačenjem svojih 11.000 vojnika, koji su četiri godine bili u DR Kongu. Sada će kontrolu nad dijamantima preuzeti vlada Josepha Kabile.

Vezane vijesti

Lovokradice ubile četvrtinu nosoroga u Zimbabveu

Lovokradice ubile četvrtinu nosoroga u Zimbabveu

Zimbabve je ostao bez približno 200 nosoroga - četvrtine ukupnog broja - zbog sve raširenijeg krivolova u zadnje tri godine, kako se pogoršala… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika