Objavljeno u Nacionalu br. 358, 2002-09-25

Autor: Nacionalova redakcija

Nacionalova anketa

HDZ i dalje bolji od SDP-a

Kada bi se održali parlamentarni izbori u kojima bi cijela Hrvatska bila jedna izborna jedinica, HDZ bi s osvojenih 17,1 posto osvojenih glasova dobio najveći broj mandata u saboru. Na drugom je mjestu Račanov SDP koga podržava 14,2 posto ispitanika, dok je treća Hrvatska seljačka stranka koja ima 4,8-postotnu potporu, iza koje su se plasirali HSLS i HNS s 3,6 posto dobijenih glasova. Rezultat je to istraživanja koji je za Nacional u nedjelju 22. rujna provela skupina sociologa na uzorku od 1.511 građana iz svih dijelova zemlje. Među njima čak 38,7 posto nema svoje favorite i još ne znaju za koga će glasati, odnosno sigurno neće izići na izbore.
Ako stranke liberalnog centra (HNS,LS,IDS,LIBRA) zajedno nastupe na izborima s 12 posto postati će treća politička grupacija na političkoj sceni. Ispred njih se u tom slučaju nalaze HDZ (23,1%) i SDP (16,9), a iza su HSS, te Pašalićev Hrvatski blok (1,9%).
O raspoloženju javnosti govori podatak da čak 63,7 posto stanovnika drži da u Bobetkovom slučaju vlada ne treba poštivati Ustavni zakon o suradnji s haaškim sudom, dok suprotno misli 23,7 posto anketiranih.
Među političarima i dalje je najpopularniji Stipe Mesić (13,7), a zatim slijede Ivica Račan (10,2),Ivo Sanader (6,2), Zlatko Tomčić (5,8), Mate Granić (5,0) te Vesna Pusić i Dražen Budiša (po 2,8).

Vezane vijesti

Grčka: Nova demokracija vodi u anketama

Grčka: Nova demokracija vodi u anketama

Grčka konzervativna stranka Nova demokracija, koja podupire oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodnu pomoć, ima blago vodstvo pred ljevičarskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika