Objavljeno u Nacionalu br. 358, 2002-09-25

Autor: Nacionalova redakcija

Split

Jadranplov opet pod istragom

Iako je prošlog tjedna Nadzorni odbor “Jadroplova” smijenio predsjednika Uprave Zvonka Toulu, agonija nekoć moćnog splitskog brodara se nastavlja. Usto, dvije usporedno pokrenute istrage, Državnog odvjetništva i Porezne uprave Ministarstva financija mogle bi uskoro otkriti nova saznanja o zbivanjima u toj tvrtki, koju je još dok je radio u Jadroplovu, započeo uništavati menedžment privatne tvrtke Split Ship Managment.

Tvrdi se da je neposredni povod za odluku o Toulinoj smjeni bio zagonetni “nestanak” 3,85 milijuna dolara, koliko je u “Jadroplov” trebalo stići nakon prodaje broda ”Šolta”. Novcem od prodaje broda ”Šolte”, obećavao je Zvonko Toula, trebalo je isplatiti dugovanja “Jadroplova”, ali i 1,5 milijuna dolara obveza za čak 13 zaostalih zaposleničkih plaća i otpremnina za 100-tinjak djelatnika Uprave koji su kao tehnološki višak trebali otići u mirovinu. No, u Split nije stigla niti jedna kuna, jer je sav iznos zadržao njemački brodar “Peter Dohl” s kojim je Toula potpisao sale & leaseback ugovor o kreditiranju i stavljanju 100-tinjak milijuna dolara vrijedne flote splitskog “Jadroplova” pod hipoteku. Kako se sumnja u štetnost ugovora sa ‘Peterom Dohlom’, posao sa njemačkim brodarom već neko vrijeme je predmet interesa državnog odvjetništva, uz izravni nadzor glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Usto, posebnu istragu vodi Služba za otkrivanje porezno kažnjivih djela Porezne uprave Ministarstva financija zbog iskazivanja 30 milijuna dolara gubitka “Jadroplova” po završnom računu 1998. i 1999. godini. Tvrdi se i da je porezna uprava početkom rujna zatražila istragu protiv Toule i Nevena Dadića, osnivača splitske “Gold štedionice”, u slučaju poslovnih transakcija splitske tvrtke “Dalmatia Cruise Line” i ulaganju u liberijsku tvrtku “Danaco”.

Međutim, unatoč svemu, postavlja se pitanje je li Zvonko Toula smijenjen tek kako bi se odobrovoljio Slavko Linić, koji ponajprije zbog radnji današnjih čelnika tvrtke Split Ship Management tvrdi da ‘Jadroplovom’ upravljaju kriminalci, a kako bi “Jadroplov” napokon dobio 10 milijuna dolara dugo traženih državnih jamstava.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika