Objavljeno u Nacionalu br. 361, 2002-10-16

Autor: Nacionalova redakcija

VUKOVAR

Ministrica pravosuđa neosnovano štiti čelnike Županijskog suda

Ingrid Antičević MarinovićIngrid Antičević MarinovićIngrid Antičević Marinović, ministrica pravosuđa, unatoč brojnim dokazima o teškim stegovnim propustima i krajnje nedoličnom ponašanju, mjesecima neosnovano štiti predsjednika Županijskog suda u Vukovaru Antu Zeljka i njegova zamjenika Nikolu Bešenskog.
Na brojne propuste Ante Zeljka Nacional je upozoravao i prije nekoliko mjeseci, a posljednji njegov diskutabilni potez dogodio se prije nekoliko tjedana, kada je za suca Županijskog suda Zeljko na silu kandidirao Miloša Vojnovića, nekoć visokog pravosudnog dužnosnika tzv. Republike Srpske Krajine, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u dijelu vukovarske regije.
Prema Nacionalu dostupnim informacijama ministrica pravosuđa i predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić dobili prije nekoliko dana iz Općinskog suda u Vukovaru izviješće o neizrađenim i neotpravljenim presudama, u komu se navodi da je Nikola Bešenski još kao sudac Općinskog suda u Vukovaru u više navrata 1998., objavljivao presude koje do danas nisu izrađene niti otpremljene. Riječ je o teškom stegovnom prekršaju, ali unatoč njemu Bešenski je izuzetno brzo napredovao od suca Općinskog suda u Vukovaru, gdje je zaposlen nakon što se 1995. u Hrvatsku doselio iz Vojvodine u SRJ, do zamjenika vukovarskog Županijskog suda.
To nije prva prijava kojom su visoki pravosudni dužnosnici upozoreni na ponašanje suca Bešenskog. Još u ožujku 2002. o svim njegovim nečuvenim propustima informirana je pomoćnica ministrice pravosuđa Svetlana Majstorović. Ona je, između ostalog, informirana i o tomu da je Bešenski kao zamjenik predsjednika županijskog suda Ante Zeljka, od suca Bože Jeličića nezakonito preuzeo u rad jedan predmet na Općinskom sudu u Vukovaru i svojom odlukom o povratu predmeta u prijašnje stanje u konačnici neizravno omogućio Slavici Golubić, punici predsjednika županijskog suda Ante Zeljka, da u Ulici M. Oreškovića 1 otkupi stan od vukovarske bolnice i kasnije ga preproda, što je uspjelo samo izuzetno rijetkima (tek 6 od 5 000 stanova u Vukovaru otkupljeno je na taj način). Činjenica da se jedan sudac županijskog suda mimo svojih ovlasti nasilno izravno umiješao u rješavanje predmeta na sudu niže razine vjerojatno je do sada nezabilježena u hrvatskoj sudskoj praksi. Time se on možda i neizravno odužio svom nadređenom zbog vrlo brzog napredovanja u pravosudnoj karijeri. U svemu tomu nije jasno tek zašto Nikola Bešenski i Ante Zeljko uživaju zaštitu najviših hrvatskih pravosudnih dužnosnika, koji tolerirajući njihove propuste, dopuštaju da oni sramote cjelokupno hrvatsko pravosuđe.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika