Objavljeno u Nacionalu br. 361, 2002-10-16

Autor: Maroje Mihovilović

TIBET

Prvi izbor za 'Miss Tibeta'

U indijskom himalajskom gradu Dharamsali, gdje se nalazi središte izbjegle tibetanske zajednice u Indiji, održan je prvi izbor za “Miss Tibeta” u povijesti. Natjecanje je izazvalo brojne kontroverze, jer su Tibetanci vrlo konzervativni, uporni u očuvanju svoje tradicije, te stoga i veliki protivnici novotarija. U tibetanskoj kulturi nema tradicije ovakvog načina iskazivanja zanimanja za žensku ljepotu, pa je bilo i javnih prosvjeda, no, organizatori su bili jako uporni, nisu se dali pokolebati, a na kraju je natjecanje bilo odobreno kada ga je podržala i najmoćnija tibetanska ženska organizacija, inače vrlo konzervativan Savez tibetanskih žena, čija je predvodnica Dolma Gyari, inače potpredsjednica tibetanskog parlamenta u egzilu rekla: “U tom izboru nema ničeg lošeg, ako se organizira na odgovarajući način.”
Organizatori su otvorili site na Internetu s osnovnim podacima o natjecanju, pozvali natjecateljske da dođu u Dharamsalu, gdje su obavljene sve pripreme. Natjecanje je održano pred publikom, jedino je dio gdje su se djevojke pokazivale u kupaćim kostimima, održan samo u prisustvu žirija.

Vezane vijesti

Što se stvarno događa na Tibetu?

Što se stvarno događa na Tibetu?

Svoje pravo ime nije nam želio otkriti. Kaže da ga zovemo Dorji i zapravo ima dobrih razloga da ostane anoniman - jednog moćnog protivnika - Narodnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika