Objavljeno u Nacionalu br. 361, 2002-10-16

Autor: Maroje Mihovilović

Jedna od najpoznatijih i najiskusnijih iranskih filmskih glumica, i jedan mladi režiser naći će se pred sudom u iranskom gradu Yazdu zato, jer ga je ona poljubila u čelo i čestitajući mu stisnula mu ruku predajući mu na završnoj svečanosti tamošnjeg filmskog festivala nagradu koju je osvojio. Glumica, 50-godišnja Gohar Kheirandish bila je članica žirija, koji je određivao pobjednike, te je u tom svojstvu predavala nagrade. Kada je došao na red da preda nagradu 25-godišnjem Aliju Zamaniju bila je vrlo uzbuđena, jer je Zamani bio najbolji učenik njenog pokojnog supruga, koji je također bio režiser, pa je napravila nešto što je inače dijljem svijeta na ovakvim svečanostima sasvim uobičajeno, a ali je u islamskom Iranu, gdje je svaki javno fizički kontakt muškarca i žene nedopustiv, najstrože zabranjeno. Ona je na javnom mjestu nekoga poljubila, te došla u fizički kontakt sa osobom koja joj nije niti muž, niti otac, niti brat, a to se u Iranu kažnjava.
Na licu mjesta već je izbio skandal, jer su neki prisutni islamski svećenici smjesta prosvjedovali, a intervenirala je policija, pa su glumica i mladi režiser smjesta uhićeni. Oni su oslobođeni uz kauciju, ali uz obavezu da se vrate u Yazd kada će im se održati suđenje, na kojem im prijeti čak i zatvorska kazna.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika